Održana komemoracija Tintoreu: Otišao je veliki prijatelj Sarajeva

Vijesti 07. feb 202013:33 > 13:37
Fena

Povodom smrti velikog prijatelja Sarajeva, počasnog predsjednika teniskog kluba RCT Barcelona 1899 i počasnog građanina Grada Sarajeva Juana Marie Tintore Turulla, danas je u Kamernom teatru 55 održana komemorativna sjednica.

Komemoracija je simbolično održana otprilike u isto vrijeme u Sarajevu i Barceloni, a Tintore će danas biti ukopan u svom gradu, prijestolnici Katalonije.

Predsjednik Teniskog kluba “Tenis Pro 1996” Haris Kafedžić, blizak prijatelj porodice Tintore, podsjetio je na veliku pomoć koju je Juan Marie pružao Gradu Sarajevu od kada je prvi put 1996. godine posjetio prijestolnicu Bosne i Hercegovine.

“Tintore je tada bio predsjednik Teniskog kluba RCT Barcelona 1899. Nakon prve posjete Sarajevu shvatio je o kakvom gradu i kakvim ljudima se radi i odmah nam je pomogao u organizaciji međunarodnog turnira za juniore. Pomogao nam je da vratimo djecu na teniske terene, a kao prvi znak dobre volje poslao je brodski kontejner pun teniske opreme koju je poslije zajedno sa nama podijelio našim mladim teniserima”, prisjetio se Kafedžić.

Dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić rekao je da je Tintore jedan od najvećih ljudi koji su Sarajevu pomogli u teškom periodu za ovaj grad.

“On je prvu tenisku opremu dopremio u Sarajevo, mnogo puta je pokazao da je bio prijatelj našeg grada. Kada su mu dodijelili nagradu za počasnog građanina Sarajeva on je rekao da se od prve posjete ovom gradu osjeća njegovim građaninom. Tintore je u Gradu Sarajevu imao status koji zaslužuje”, rekao je Šarić.

Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić ističe da je tenis u BiH izgubio mnogo odlaskom Tintorea, ali vjeruje da će saradnja TK “Tenis Pro 1996” i RCT “Barcelona 1899” biti nastavljena.

“Bio je inicijator mnogih projekata koji su promovirali bh. tenis u svijetu, pomagao je našim mladim teniserima i sigurno je da će iza njega ostati velika preznina. Nadamo se da ćemo nastaviti prijateljstvo s klubom Barcelona i njegovom porodicom”, rekao je Hadžimešić.

Od Tintorea u Kamernom teatru 55 oprostili su se i bivši ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović i direktorica TK “Tenis Pro 1996” Zehra Obarčanin.

Juan Maria Tintore Turull rođen je 9. marta 1927. godine u Barceloni. Bio je prvak Katalonije u tenisu (1950.), a 1953. godine nastupio je Roland Garrosu.

Obnašao je funkciju predsjednika Kraljevskog teniskog kluba Barcelona-1899 (RCTB), na čijem čelu je bio od 1993. do 2008. godine. Bio je direktor Kraljevske španske teniske federacije (RFET) u dvije etape (1974-1985, 1994-2005) i u izvršnom odboru (1981-1990) Međunarodne teniske federacije (ITF), prije nego što se pridružio Svjetskom odboru u 1990. Od 1985. predsjedava Međunarodnim teniskim klubom Španije, a od 1996. Savezom stogodišnjih teniskih klubova (ACTC) sa sjedištem u Lozani.

Zajedno sa Namikom Terzimehićem i Harisom Kafedžićem 1997. godine osniva međunarodni teniski turnir “Open RCT Barcelona 1899 – Sarajevo 1997” za juniorke i juniore do 16 godina, koji se nalazi u kalendaru Tennis Europe, a od 2018. turnir je u rangu prve jakosne kategorije.

Dobitnik je nagrade za životno djelo u Tennis Hall of Fame 2009. godine.

Gradska uprava Grada Sarajevo ga je proglasila počasnim građaninom Grada Sarajeva. Dobitnik je više plaketa Kantona Sarajevo.

Juan Maria Tintore Turull je umro prije dva dana u 93. godini od posljedica srčanog udara. Bit će sahranjen danas u Barceloni uz najviše državne počasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad