SSS BiH u srijedu bira novo rukovodstvo

Vijesti 07. feb 202013:53 > 14:00
N1

Šesnaest granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u srijedu, 12. februara, u Sarajevu će održati Skupštinu sindikata na kojoj će, prema najavi njihovih predstavnika, izabrati novo rukovodstvo.

Mirza Hadžiabdić, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, na konferenciji za medije održanoj u petak u Sarajevu, najavio je održavanje Skupštine saveza samostalnih sindikata BiH ističući kako aktivnosti koje su poduzeli 16 granskih sindikata, članica Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, jesu “aktivnosti koje su posljedica nezakonito i nelegalno održanog takozvanog vanrednog kongresa u Zenici, na kojem učešće nije uzela većina granskih sindikata“, što je, kako je dodao, rezultiralo time da nemaju “legalno i legitimno izabrano rukovodstvo niti upisanu osobu koja je predsjednik Sindikata kod Ministarstva pravde BiH”.

Dodao je kako su dugogodišnja neaktivnost Saveza i njegovih predstavnika doveli do nezavidnog položaja i sindikalno članstvo i radnike u cjelini u FBiH.

”Želimo najaviti da ćemo mi, ovdje prisutni, predsjednici i predstavnici 16 granskih sindikata, uz najavu prisustva još dva granska sindikata, na toj Skupštini koja je najavljena za 12. februar u Sarajevu, učiniti sve da na zakonit, legalan i legitiman način izaberemo rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH, usvojimo Statut i pokrenemo zakonom propisanu proceduru za upis i prijavu kako Statuta tako i novoizabranog rukovodstva kod nadležnog ministarstva, Ministarstva pravde BiH“, rekao je Hadžiabdić.

Napomenuo je i da je “organizacioni odbor za održavanje Skupštine Saveza samostalnih sindikata BiH, donio odluku čiji su potpisnici predsjednici/ovlaštena lica ispred granskih sindikata i ta je odluka, već bila predmetom sudskog spora.

Dodao je kako je do posljedica došlo iz ”želje da manjina u Savezu vlada nad većinom“ i da “pojedinci pod svaku cijenu zadrže funkcije koje nezakonito drže u organima SSSBiH”.

Minka Rešidbegović, predsjednica Sindikata finansija FBiH kazala je kako su ove njihove aktivnosti “posljedica nezakonitog preuzimanja Saveza od strane jako malog broja sindikata“ te da je ta “pojava preslika države”.

”Preslika države na Savez je evidentna već duži niz godina. Savez je postao svrha samom sebi i većina od nas ovdje prisutnih je to isticala vrlo često. Međutim, nije bilo odjeka u takozvanom rukovodstvu – tadašnjem i sadašnjem“, rekla je Rešidbegović.

Dodala je kako Savez odavno ne prepoznaje potrebe svojih članova i radnika u Federaciji BiH.

”Imamo jedno otuđenje i od članstva i od građana. Mora se staviti tačka na sve to. Nas 16, a od utorka 18 grana, nadamo se da ćemo uspjeti svesti Savez u zakonske okvire, kako to Zakon o udruženjima i predviđa“, rekla je Rešidbegović.

Dodala je i kako su već pokrenuli aktivnosti o Socijalno-ekonomskom vijeću s mrtve tačke te da je održano nekoliko sastanaka u tom organu.

”Najzad smo sjeli za sto s Vladom BiH i Udruženjem poslodavaca i pokušali otvoriti neke vrlo bitne teme. Za početak će to biti utvrđivanje minimalne cijene rada. Zakon o štrajku i Zakon o sindiktatima je tema Ekonomsko-socijalnog vijeća duži niz godina. Međutim, nikad se to nije privelo kraju. Nadamo se da ćemo u narednim aktivnostima to uspješno završiti”, rekla je Rešidbegović.

Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva u Federaciji BiH, rekao je kako su sve odluke vezano za održavanje Kongresa donijela tijela granskih sindikata, a ne pojedinci.

Dodao je kako u FBiH, po zvaničnim pokazateljima, ima 530.000 uposlenih koji Federaciju finansiraju, što direktnim što indirektnim porezima, sa skoro 80 posto od bruto domaćeg proizvoda te da su ukupna izdvajanja oko 5,7 milijardi KM.

”U ovom trenutku, 380.000 radnika nije sindikalno organizovano. Oni su ti koji trpe najveće posljedice čitave priče, a da bismo razriješili priču, moramo imati partnere s kojima moramo pregovarati”, rekao je Latifović.

Dodao je kako je ova grupacija sindikata uspjela u tome da obnovi rad Ekonomsko-socijalnog vijeća i da su dva zakona – Zakon o ustupanju radnika i Zakon o radu zaustavljena u pravom trenutku.

“Mi čvrsto stojimo iza toga da najniža plata u Federaciji BiH mora biti 70 posto od prosječne plate i to će biti stav ovih granskih sindikata. Nikakvih 300, 400, 500 KM – 70 posto prosječne plate“, rekao je Latifović.

Poručio je kako za ovih 380.000 sindikalno neorganizovanih ljudi, jedina stvar koja se može uraditi, jeste donošenje novog općeg kolektivnog ugovora te se potruditi da ovaj sindikalni pokret zaživi tako da se omogući ovim ljudima da postanu sastavni dio sindikalnog pokreta kako bi bili zaštićeni po svim segmentima.

”Druga stvar koja će biti pred ovim sindikatima, morat ćemo da donesemo zakon o sindikatima“, rekao je Latifović.

Dodao je kako će biti problem vratiti povjerenje radnika koji više ne vjeruju Sindikatu.

”U ovom trenutku imamo podatke da je sindikalno organizovano 167.000 ljudi. U grupaciji sindikata koja održava ovaj kongres i koja podržava njegovo održavanje, nalazi se 141.000 članova Sindikata. Daje nam potpuni legitimitet da možemo održati taj kongres i da na potpuno legalan i legitiman način u narednom periodu predstavljamo sve ove radnike“, rekao je Latifović.

Poručio je kako Savez samostalnih sindikata koji bude nastao na ovakav način bit će ”savez jednakih članica i svako će imati pravo glasa i jednako odlučivati“.

Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, podsjetio je kako u SSSBiH postoji devet industrijskih grana i svi su iskazali želju za održavanjem i učešćem na Kongresu.

”Mi smo bili taoci takozvanog SSSBiH 15 mjeseci. Svi su imali pregovore/razgovore umjesto industrijskih sindikata. Mi smo još prije šest-sedam mjeseci donijeli strategiju kako organizovati ovakav kongres“, rekao je Melez.

Rekao je kako prvi put u Ekonomsko-socijalnom vijeću imaju od osam članova, pet ispred industrijskih grana. Najavio je aktivnosti koje će zaustaviti zakone koji ne odgovaraju SSSBiH.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika, kazao je kako se na drugoj strani nalazi četiri ili pet granskih sindikata koji nemaju kontakte ni s Udruženjem poslodavaca ni s Vladom.

“Kako mi, granski sindikati, možemo donijeti opći kolektivni ugovor, zakon o sindikatima, minimalnu platu ako ne budemo pregovarali s Vladom FBiH i Udruženjem poslodavaca? Ovdje je 16+2 granska sindikata koji žele jedinstvo u Savezu i da radnici napokon imaju Savez samostalnih sindikata legalan i legitiman. Politika s ovim kongresom nema ništa“, zaključio je Kurtović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad