BiH treba moćan sindikat, koji nije slab i razjedinjen

Vijesti 07. feb 202017:58 > 19:10
N1

Za nedostatak organiziranih protesta za radnička prava u Bosni i Hercegovini razlog bi se mogao tražiti i u razjedinjenosti u sindikatima ove zemlje. Unutrašnja pitanja, te ko je legalan, a ko ne, teme su kojima se uglavnom bavi Savez samostalnih sindikata BiH. Šesnaest granskih sindikata u srijedu će birati novo rukovodstvo jer, kako tvrde, sadašnje nije izabrano legalno.

Dok radnici u Bosni i Hercegovini svoja prava traže protestima na ulici, štrajkovima glađu, sindikati se bave time da li je sadašnje rukovodstvo legalno izabrano. Predstavnici šesnaest granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine press konferenciju su održali u holu jer im sadašnji predsjednik nije dozvolio pristup salama u zgradi Sindikata, za kojeg tvrde da je nelegalno izabran. Zato su poduzeli određene aktivnosti.

“Koje su posljedica nezakonito i nelegalno održanog tzv. vanrednog Kongresa u Zenici na kojem učešće nije uzela većina granskih Sindikata i to je rezultiralo time da mi nemamo legalno i legitimno rukovodstvo, niti upisanu osobu koja je predsjednikom saveza kod nadležnog Ministarstva, a to je Ministarstvo pravde BiH”, kaže Mirza Hadžiabdić.

Dodaje kako je dugogodišnja neaktivnost Saveza dovela u nezavidan položaj i sindikalno članstvo i radnike. Međutim postavlja se pitanje zašto ranije nisu reagovali ?

“Pitanje je vrlo opravdano ali moram istaći da živimo u državi gdje postoji jedan tromi aparat, gdje vlada jedna letargija, apatija, nezainteresovanost čak i za same sebe”, navodi Minka Rešidbegović, predsjednica Sindikata finansija FBiH.

A dok se stvari ne pokrenu sa mrtve tačke , sindikati dogovore i počnu raditi u interesu radnika, radnici će uz potrošačku korpu od 1.965,96 KM i prosječnu plaću od 932,00 KM preživljavati.

Anketa:

“Uopšte oni ne rade taj posao koji bi trebalo da rade po meni”.

“Najmanja plata treba da bude 1.000 maraka jer koliko košta korpa za peteročlanu porodicu, koliko iznosi, onda gdje su režije, struja, voda i tako?”

“Prije je bio zbor radnika i radnički savjet i štitili su radnika, bez obzira kakav bio i šta bio. A sada ovo je borba svako sebi”.

Dok su se sindikati borili za pozicije, brojni reformski zakoni su se donosili bez učešća predstavnika sindikata u njihovoj izradi.

“Mi kada smo vidjeli u zadnjih 15 mjeseci da sindikat nema nikakvo učešće u izradi propisa zakona, podzakonskih akata tada smo se organizovali zajedno i predložili smo udruženju poslodavaca i Vladi FBIH da se deblokira rad ekonomsko socijalnog vijeća, a ta deblokada je nešto što svaki propis koji je u interesu građana mora doći… Ova grupacija od 16 sindikata nikada neće pristati na zakon ni podzakonski akt koji nije u interesu radnika”, tvrdi Samir Kurtović, Sindikat državnih službenika i namještenika .

Moćan sindikat može donijeti mnoge promjene, A u BiH je nevidljiv, neorganizovan, slab i razjedinjen, kaže dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Šaćir Filandra.

“Pod patronatom je političkih stranaka, on se nije nametnuo kao partner vladi i vlasnicima kapitala, tako da svojom neučinkovitošću, svojom slabošću, svojom razjedinjenošću, politizacijom je suodgovoran za jednu eksploataciju ljudi koja se u BiH jako vrši”, ističe Filandra.

Šesnaest predstavnika sindikata kažu kako žele vratiti poverenje radnika, a sadašnji predsjednik danas nije želio govoriti, ali poručuje da će i sam organizovati posebnu press konferenciju na kojoj će sve objasniti . A ko će radnicima objasniti, zašto je potrošačka korpa sve skuplja, a plata sve manja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad