Afera Gibraltar: Podignuta optužnica protiv tri osobe

Vijesti 08. maj 201509:16 > 09:16
Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilaštvo BiH proslijedilo je Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv tri osobe uhapšene u policijskoj akciji kodnog naziva "Gibraltar". Optužnica je rezultat višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza u ovom predmetu.

Optužnica je podignuta na temelju dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji sa Državnim tužiteljstvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, Državnom agencijom za istage i zaštitu (SIPA) BiH, UIO BiH i Financijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

U optužnici se navodi da su, optuženi Stipe Prlić i Zoran Bakula kao članovi uprave JP HT .d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili pravnoj osobi SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, pravnoj osobi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300,00 KM, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM koja im je isplaćena na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena kaznena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tijekom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu Gibraltar i odnosi se na kaznena djela koja se dovode u vezu sa kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu izravno povezane sa ovim poduzećem, se nastavlja u suradnji sa navedenim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama.

Salihović: Predmet je otišao daleko

Tuzilastvobih.gov.ba

Predmet je otišao daleko i vrlo brzo ćemo imati konkretne odluke“, kazao je Salihović za N1.

S obzirom da je u proteklom periodu procesuiran veći broj različitih krivičnih djela čije se izvršenje odnosilo na Sloveniju i BiH i čiji su počinioci bili državljani Slovenije i BiH, dva tužilaštva u velikom broju predmeta realizovala su međusobne zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć.

Podsjetimo, uhapšenim u akciji Gibraltar se na teret stavlja krivično djelo organizovani kriminial u vezi s krivičnim djelima finansijskli kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.