Šolaja: MAP nije aktivan, Program reformi vodi ka NATO-u

Vijesti 10. feb 202016:39 > 16:45
N1

MAP nije aktiviran, ali vodi ka NATO-u, poručio je profesor sa FPN Banjaluka Miloš Šolaja u razgovoru za N1. Šolaja se osvrnuo i na stav Rusije o proširenju NATO saveza na istok - kaže ne čudi negodovanje obzirom da je bilo dogovoreno da do njega neće doći.

“MAP nije aktiviran, to je definitivno jasno. Pozivnica iz 2018. nije dobila odgovor DA. Ono što je sadržaj reformi moramo da shvatimo da je pojam euroatlantski širi od NATO-a”, rekao je profesor Šolaja, te dodao da je tačno da Program reformi vodi ka NATO-u.

Komentarišući širenje NATO saveza prema granici sa Rusijom, pojašnjava da nije čudo što ova zemlja izražava negodovanje zbog pristupanja zemalja Istočne Evrope NATO paktu, obzirom da je došao na granicu sa Rusijom.

On je podsjetio da su postojala obećanja da se NATO neće širiti na istok Evrope, međutim, Šolaja podsjeća, da su sve bivše zemlje Varšavskog pakta članice NATO pakta, a i Ukrajina i Gruzija bi rado vidjele NATO na svojim granicama.

“Negativan stav moramo da prihvatimo kao legitiman stav Rusije”, rekao je Šolaja.

Ovaj banjalučki profesor osvrnuo se i na zadnja dešavanja u BiH. Komentarišući fotografiju PDP-ovog Draška Stanivukovića sa zastavom Četničkog ravnogorskog pokreta, Šolaja je kazao da se i pozicija i opozicija u BiH predstavlja različitim sadržajima, ali da se na koncu svode na isto.

“Moramo da shvatimo da živimo u vrijeme kada se poličke povrede ostvaruju na populističkim talasima”, zaključio je sagovornik N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad