Oslobađajuća presuda Ahmetu Sejdiću puna je satisfakcija svim borcima

Vijesti 10. feb 202016:54 > 16:56
Fena

Oslobađajuća presuda Ahmetu Sejdiću puna je satisfakcija svim borcima, govori da je pravda dostižna i da se ljaga ne može bacati na časne starješine i pripadnike Armije RBiH, jedine legitimne vojne formacije u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata - poručeno je sa današnje pres-konferencije Koordinacije boračkih udruženja i Fondacije "Istina za Goražde".

Kako je kazao predsjednik Fondacije “Istina za Goražde” Kasim Brdar, presuda Ahmetu Sejdiću je potvrdila njegovo časno i plemenito djelovanje tokom borbe protiv neprijatelja.

“Potvrđeno je to i tokom četiri godine dugog sudskog postupka kroz koji su svjedoci srpske nacionalnosti govorili o njegovoj komandnoj odgovornosti uz puno poštivanje ženevskih konvencija i pravila ratovanja. Nije se desio niti jedan detalj i sporna odluka koja je mogla da promijeni tok suđenja, čime bi se nanijela šteta i okaljao obraz i ugled komandanta Sejdića ali i svih branilaca Goražda”, kazao je Brdar.

Iako sretni zbog oslobađajuće presude, u Koordinaciji boračkih udruženja i Fondaciji “Istina za Goražde” naglasili su da su istovremeno i ogorčeni zbog ranijih presuda kojima su njihovim saborcima izrečene kazne u ukupnom trajanju od 89 godina, te se pitaju “da li država koju su branili sada brani njihovo dostojanstvo pravdom ili olako prodaje svoje branioce”.

“Svakom se poštenom borcu nameće pitanje da li su branioci Goražda prodani, izdani. Ko je bio žrtva a ko agresor, jer za 2.150 boraca, više od 2000 civila, djece koja su ubijena u ovom gradu, do danas niko nije odgovarao. I dalje tražimo i zahtijevamo hitno djelovanje nadležnih institucija da konačno počnu podizati optužnice i voditi postupke protiv onih koji su činili teške zločine za vrijeme agresije na BiH i grad Goražde”, poručili su predstavnici Fondacije “Istina za Goražde” i Koordinacije boračkih udruženja.

Izrazili su nadu da će konačno svi koji su počinili zločine na ovim prostorima stati pred lice pravde i odgovarati za počinjena djela.

Na pres-konferenciji obratio se i ratni komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda Ahmet Sejdić kojeg je Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno oslobodilo svih optužbi za ratni zločin. Kazao je da se u Goraždu osjeća puno slobodnije nego drugdje.

“Slobodan čovjek je čovjek koji u svojoj glavi razduži sve što mu ne pripada. Meni nisu pripadali niti će mi pripadati zločini, i ja ih ne želim nikome, ne želim nikoga ni gledati ni sresti ko ih čini i ko ih osmišlja. Hvala Bogu, ja sam u istini i snažniji nego što sam bio, malo stariji možda, jer se brže stari u ovom vremenu. Ja kao pojedinac sam manje bitan od onoga šta je poruka za sve koji su branili ovaj kraj, za Armiju RBiH, za rukovodstva i vlast u tom vremenu. Mi smo gledali da ostanemo čista obraza, a pojedinci koji su napravili neke sadržaje i ako su ih napravili uvijek moraju bit spremni da odgovaraju za njih”, kazao je Sejdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad