Savčić negirao krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici

Vijesti 10. feb 202016:58 > 18:27
N1

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić, izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv po navodima optužnice Tužilaštva BiH. Optužnica ga tereti za učešće u genocidu u Srebrenici. Pomaganje članovima udruženog zločinačkog poduhvata na čelu s Ratkom Mladićem.

“Ne osjećam se krivim, ova optužnica je izmišljena. Nisam kriv”, kazao je Savčić pred Sudom.

A optužnica Savčića tereti za učešće u genocidu u Srebrenici. On je, prema navodima optužnice kao komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS na području Nove Kasabe pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata.

Na čijem čelu je bio general Ratko Mladić, ali i drugim komandamtima Drinskog korpusa da zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

“Optuženi Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZMTP VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatvaranja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima”, kazali su iz Tužilaštva BiH.

Savčić je pomoć pružao u periodu od 11. do 15. jula 1995., navodi su optužnice. No, njegov branilac Miodrag Stojanović, kaže, to nije moguće, jer Savčić nije bio tu.

“General Savčić se, a mislim da ta činjenica ni za Tužilaštvo nije sporna, se u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, a to su dani 13., 14., 15. juli 1995. godine sa većinom, sa pretežnim dijelom svoje jedinice nalazio na potpuno drugoj lokaciji u aktivnim borbenim dejstvima 50 km udaljenim od mjesta Kasaba”, kazao je Miodrag Stojanović, branilac Milomira Savčića.

Sud BiH prethodno je odredio mjere zabrane prema predsjedniku Boračke organizacije RS, optuženom Savičiću. Jedna od mjera je zabrana obraćanja medijima o postupku koji se protiv njega vodi. Druga pak mjera odnosila se na zabranu obnašanja funkcije predsjednika Udruženja. No, u ovom dijelu uvažena je žalba odbrane.

“I mogu da obavijestim javnost da gospodin Savčić ostaje na čelu Boračke organizacije RS”, istakao je Stojanović.

Ranije su, Milomiru Savčiću podršku dali članovi njegove organizacije. Danas su širom Banjaluke osvanuli i plakati podrške. Na njima, između ostalog piše – general nije kriv. Uskoro se očekuje početak suđenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad