''Vijeće ministara će podržati efikasniji rad Granične policije BiH''

Vijesti 11. feb 202016:54 > 16:58
Fena

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Herecegovine Zoran Tegeltija ukazao je danas na potrebu efikasnijeg rada Granične policije BiH, u smislu protoka ljudi i roba te obezbjeđena zelene granice od ilegalnih migranata.

Zbog neadekvatne ranije reakcije, kako je naveo, u BiH je danas više migranata nego u Srbiji, koja je dva-tri puta veća zemlja.

”Migrantska kriza je bezbjednosno, a zatim i humanitarno pitanje. To nije problem samo Granične policije BiH, već svih bezbjednosnih agencija, uz neophodnu koordinaciju te očekujem i veću podršku međunarodne zajednice po tom pitanju, jer je najmanje pomogla BiH u riješavanju problema migrantske krize”, rekao je Tegeltija, nakon sastanka sa direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem.

Neophodno je, dodao je, smanjiti čekanja na granici te omogućiti veću tehničku opremljenost i kadrovsku popunjenost Granične policije BiH, u čemu će imati podršku Vijeća ministara.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da je neophodna izmjena određenih zakonskim i podzakonskih akata, koji su na snazi već 20 godina, kako bi ta institucija bila osposobljena za sve izazove.

Podsjetio je da su prije migrantske krize upozoravali da Granična policija BiH, po postojećim zakonskim riješenjima, neće moći odgovoriti na teglobalne izazove.

Ukazao je da je potrebno osigurati i neophodna finansijska sredstva za njen efikasniji i profesionalniji rad.

Nakon sastanka, koji je održan u sjedištu Terenske kancelarije “Sjeveroistok” Granične policije u Bijeljini, rečeno je da je 85 posto policijskih službenika angažovano na kontroli prelaska granice, a samo 15 procenata u nadzoru zelene granice, u liniji od 1.603 kilometra.

”To znači da je na 25 kilometara raspoređen jedan policijski službenik. Evropski standardi su jedan policijski službenik na 900 metara, u nenaseljenom području”, dodao je Galić.

Tegeltija je, uoči zajedničkog radnog sastanka o socioekonomskim reformama šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU ambasadora Johanna Sattlera sa predstavnicima EU, kreatorima politika u BiH i ključnim međunarodnim partnerima, rekao da će biti analizirani načini implemetacije socijalno-ekonomskih reformi, za koje očekuje da neke budu ubrzane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad