Žene Srebrenice održale mirne proteste u Tuzli

Vijesti 11. feb 202017:17 > 17:21
Fena

”Žene Srebrenice” održale su danas u Tuzli mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine. Mirnom protestnom šetnjom traže istinu o počinjenim zločinima nad njihovim najmilijim kao i kažnjavanje onih koji su u tim zločinima učestvovali.

Žene Srebrenice komentirale su i nedavne nemile scene u Srebrenici kada se nekoliko dječaka u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici fotografisalo uz podignuta tri prsta.

Jedna od učesnica mirne šetnje Nura Begović je kazala da osuđuju provokacije koje se dešavaju u Srebrenici.

“Ono nema smisla. Trebalo bi da ljudi dođu sebi, da budu svjesni da ta naša djeca moraju zajedno da žive. Mi hoćemo istinu i pravdu, ne želimo više nikad nikom da se desi Srebrenica. Ne želimo nikakvu osvetu nikome. Tražimo svoju braću, svoje muževe, svoju djecu koju nismo još uvijek pronašli”, navela je Begović.

Žene Srebrenice prisjetile su se nemilih događaja koji su se nedavno desili u Srebrenici. Devetorica dječaka uzrasta od sedmog do devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici fotografisala su se uz podignuta tri prsta, te pomenutu fotografiju neprikladno komentarisali.

Hajra Ćatić, majka ubijenog reportera iz Srebrenice Nine Ćatića, kaže da je ovaj čin ražalostio.

“Zaista kad vidimo da su djecu zatrovali, to je žalosno, zaista žalosno. U toj školi 75 posto đaka je Bošnjaka, njih je znači manjina, ali eto vidite šta rade. Nema šta ne rade samo da bi protjerali ljude da ne bi tamo živjeli”, kazala je Ćatić.

Sve dok se ne pronađu i ne identificiraju sve žrtve genocida i dok se ne kazne zločinci koji su počinili ovaj zločin, majke Srebrenice će mirnim protestnim šetnjama upozoravati svjetsku javnost, da se ovaj zločini nikada ne zaboravi.

U julu ove godine navršit će se 25 godina od genocida u Srebrenici. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.661 posmrtni ostatak žrtava genocida, ubijenih u julu 1995. godine. Mnoge porodice još tragaju za svojim najdražim koji nisu pronađeni i identificirani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad