Zvaničnici RS u Banjoj Luci o odluci Ustavnog suda BiH

Vijesti 12. feb 202010:49 > 10:52
Fena

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta Republika Srpska, tema je današnjeg sastanka zvaničnika RS, pojedinih institucija i predstavnika parlamenranih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

Sastanak je u toku u Palati RS, gdje je sjedište predsjednice RS, a bit će riječi i o aktulenoj političkoj situaciji.

Osim predstvanika vladajuće koalicije u RS, sastanku prisustvuju i opozicionari te ministar poljoprivrede Boris Pašalić i predsjednik Ustavnog suda RS Džerald Selman.

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS.

Jedan od autora i podnosilaca te apelacije Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i donedavno delegat Kluba Bosnjaka u Vijeću naroda RS, za Fenu je ranije rekao da je očekivao takvu odluku, s obzirom da je državna imovina u isključivoj nadležnosti države.

“Narodna skupština RS pokušala je zakonom da prisvoji poljoprivredno zemljište kao javno dobro i državnu imovinu. Nas sedam delegata u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS, kao ovlašteni predlagači, odmah smo uputili zahtjev i Ustavni sud je, na svojoj posljednjoj sjednici, ustvrdio da ovaj zakon nije u skladu s nizom odredaba Ustava BiH”, kazao je Mahmutović.

U datom obrazloženju, podnosioci zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji.

“Sporazumom o sukcesiji je nedvobeno utvrđeno da je država BiH titular vlasništva nad nepokretnom imovinom bivše SFRJ, koja se raspadom SFRJ nalazila na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je u svojoj ranijoj odluci U-1/11 utvrdio da identitet i kontinuitet između Republike BiH i SFRJ s današnjom BiH jasno ukazuje da jedino država može raspolagati državnom imovinom”, istakao je Mahmutović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad