Ekonomski ekspert za N1: Minimalac od 1.000 KM u BiH – mit ili realnost

Vijesti 12. feb 202017:40 > 13. feb 2020 06:48
N1

Admir Čavalić, ekonomski ekspert iz Tuzle, gostujući u Pressingu na N1 govorio je o povećanju minimalca u BiH na 1.000 KM, odnosno povećanju iznosa od minimalne plaće za skoro 100 posto.

Prema njegovoj ocjeni – ta priča je deplasirana.

“To je povećanje od 100 posto. Čitava ta priča je pokrenuta zarad internih sukoba u Sindikatu, ko će biti rukovodeći. Vjerovatno je da niti jedna vlada neće pristupiti navedenom jer je nemoguće”, kazao je.

Njegova poruka je da se treba fokusirati na rast prosječne plaće u BiH.

“To zadržava ljude, a ne koliki je minimalac. Srednja niža ili srednja viša klasa, srednja klasa, treba zadržati te ljude. A tu govorimo o prosječnim ekonomskim platama i njihovom rastu”, rekao je.

“Ako bi se to desilo, imali bi duplo više nezaposlenih. Poslodavci, koji upošljavaju pet-šest ljudi, teret bi prebacili na dvije, ostale bi morali otpustiti. To je populizam”, rekao je.

Projekcije Svjetske banke, ali i UN-a za narednih 10 do 30 godina su jako pesimistične što se tiče BiH.

Aleksandar Čavić, demograf, za N1 je rekao da ćemo sa aktuelnim trendovima ući u negativnu spiralu.

“Projekcije Svjetske banke i UN-a će izgledati optimistično kada dođemo u period na koji se one odnose. Moramo da razumijemo ovaj problem, da mjerama nećemo dovesti do toga da emigracije stanu. Niti ćemo moći da rehabilitujemo fertilitet do proste reprodukcije. Nemamo vremena, mora se usvojiti populaciona politika i da se počne primjenjivati”, kazao je Čavić.

Amer Osmić, demograf, u Pressingu je kazao da se društvo problemu migracija mora posvetiti od obrazovnog, preko zdravstvenog do nivoa donosioca odluka.

Potrebno je napraviti ambijent u kojem mlada osoba dobije optimizam i osjećaj da nešto ide na bolje.

“Kod mladih vidite nezadovoljstvo, depresivno stanje, da naprosto nemaju izbora – jer nemaju izlaz, a izlaz vide u rodbini u Njemačkoj. Ne može se ništa preko noći – ali fokus treba da bude u promjeni ambijenta”, kazao je.

Ukoliko bude brige države – onda će mladi imati potpuno drugačiji stav prema njoj, rekao je Osmić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad