"Ako ovakve ucjene jednom prođu, tada je kraj i sistemu, a posljedično i državi"

Vijesti 13. feb 202009:54 > 09:57
N1

Stručnjak za evropske integracije i politički analitičar Denis Čarkadžić komentarisao je odluku predstavnika entiteta Republika Srpska koji su najavili obustavu rada u odlučivanju na nivou Bosne i Hercegovine po bilo kojem pitanju iz nadležnosti državnih organa do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ovaj stav predstavnici iz RS su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS. Također, zaključili su da je neophodna hitna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će raspravljati o odlukama Ustavnog suda BiH, koja će biti održana u ponedjeljak.

Čarkadžić navodi da, osim što “najavljuju nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH i ucjenjuju blokadom čitavog državnog aparata, nastoje postići i neki drugi, ali ne manje bitni ciljevi”, a to su:

“Nastavak blokade NATO integracija neprovođenjem Programa reformi BiH, nastavak blokade EU integracija neprovođenjem preporuka iz Mišljenja EK i stvaranje uslova za kontekstualizaciju i povezivanje dešavanja i stanja u BiH sa dešavanjima u Crnoj Gori”, navodi Čarkadžić.

Poručuje da, “ako ovakve ucjene jednom prođu, tada je kraj i sistemu a posljedično i državi”.

“Nema Vlade FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon, obustava rada o odlučivanju predstavnika koji dolaze iz RSa u institucijama BiH do novog zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija”, navodi.

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad