Kasim Trnka za N1: Samo se zakonom mogu eliminisati strane sudije

Vijesti 13. feb 202017:57 > 17:59
N1

Za Kasima Trnku, profesora Ustavnog prava i bivšeg sudiju Ustavnog suda, nema iznenađenja u pogledu posljednjih dešavanja u Republici Srpskoj i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. On je poručio kako Milorad Dodik, kao i brojni drugi političari iz Republike Srpske entitet doživljavaju kao državu iako ona nema atribute države, rekao je.

Što se tiče odstranjivanja stranih sudaca iz Ustavnog suda – Trnka je kazao:

“U dejtonskom Ustavu je propisano sadašnje stanje, koje uključuje i troje stranih sudija koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Tu piše još – Parlamentarna skupština BiH zakonom može odlučiti o drugačijem izboru sudija. Samo se zakonom mogu eliminisati strane sudije. Oni su zamišljeni u Dejtonu kao neutralna komponenta, odigrali su značajnu ulogu u tom procesu”, izjavio je u Danu uživo na N1.

Zašto se onda o tome ne raspravlja u Parlamentu?

“Nastavlja se geneza ekupiranja RS kao države. Ustavni sud je sada u stvari izvukao podlogu u pogledu imovinske kontrole nad vlasništvom RS. Tada su se osjetili pogođeni, Dodik je najavio da će formirati svoje posebne državne organe”, izjavio je Trnka.

Profesor Trnka je podsjetio da kada se u Dejtonskom sporazumu i Ustavu spominje država – misli se isključivo na državu BiH – a ne na entitete.

“RS je vidjela da ne može ići prema državnoj svojini u entitetu, nego je pokušala pojedinačnim zakonima da nameće oko državne svojine, poput unutrašnjih voda, zemljišta, imovinsko pravnih i obligacionih odnosa. Dio po dio je počela usvajati i zadržati kontrolu nad državnom imovinom”, poručio je Trnka.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad