Kasumović: Molim da ovaj poziv shvatite ozbiljno

N1

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je poziv svim vijećnicima da se odazovu pozivu i u ponedjeljak dođu na zajednički sastanak.

“U najiskrenijoj namjeri da spriječimo nesagledive štetne posljedice koje već trpe građani Zenice, usljed potpune finansijske blokade Grada Zenica, uzrokovane nedonošenjem Odluke oprivremenom finansiranju, ovim putem pozivam Vas na zajednički sastanak, koji će se održati u ponedjeljak, 17. februara 2020. godine, u maloj sali, sa početkom u 15,00 časova, radi postizanja dogovora o Prijedlogu Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i pripadajućeg prijedloga odluke o izvršavanju istog budžeta”, navodi se u pozivu.

N1

“Molim da ovaj poziv shvatite ozbiljno i istom pristupite krajnje odgovorno, posebno imajući u vidu najosjetljivije kategorije naših građana, koje čine socijalno ugrožena i bolesna lica, porodilje, boračka populacija, studenti i drugi, a koji ni iz kojih razloga ne bi smjeli trpiti bilo kakve opstrukcije u uživanju svojih prava usljed političkih naslaganja. U tom smislu, također, smo svako u svojoj nadležnosti zajednički odgovorni za normalno funkcionisanje Grada Zenica kao jedinice lokalne samouprave i nesmetano odvijanje života i rada naših sugrađana. Pritom, ovom prilikom naročito skrećem pažnju i na potrebu sprečavanja rizika od nastupanja socijalnih nemira i time očuvanja reda i mira, koji bi mogli biti narušeni zbog ovakve nezavidne aktuelne situacije, smatrajući da to nikome ne bi bilo u interesu, a ponajmanje građanima ovog grada, čije smo najbolje interese dužni zastupati”, navodi se u pozivu.

“Cijeneći sve naprijed navedeno, očekujem da uvažite ovaj poziv i po istom se odazovete, lišeni svakih sitnih politikanskih ciljeva i privrženi iskljućivo doborbiti svih građana Zenice”.

Gradsko vijeće Zenice nije imalo kvorum za početak hitne sjednice, kojoj se odazvalo samo 14 od 31 vijećnika, pa ni danas nije usvojena Odluka o privremenom finansiranju.

Na sjednicu nisu došli vijećnici parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB-a, koji su tražili da se na dnevnom redu nađe Prijedlog budžeta za 2020. godinu, kojeg je dva puta s dnevnog reda povlačio gradonačelnik Fuad Kasumović.

“Svi zajedno moramo prihvatiti krivicu, ne amnestirajući nikoga. Izvinjavam se svima što smo ih svojim djelovanjem doveli u ovakvu situaciju”, kazao je zamjenik predsjedavajuće Sanjin Aldobašić, koji je vodio današnju sjednicu, ali je zbog nedostatka kvoruma morao proglasiti prekid.

Na sjednicu je došlo i nekoliko porodilja sa svojom djecom, koje su iščekivale usvajanje finansijskih dokumenata kako bi s gradskog računa mogle dobiti naknade koje doznačuje Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Zbog blokade gradskog računa, osim vanjskog duga, trenutno nije moguće vršiti nikakve isplate. Nakon neuspjele sjednice ispred zgrade Gradskog vijeća održan je polusatni skup podrške gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, kojeg su organizirali Venad Brkić, Kenan Alispahić i Harun Porča.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad