Samo jedan način zamjene stranih sudija Ustavnog suda BiH

Vijesti 14. feb 202016:57 > 17:09
N1

Oko 90.000 hektara površine Republike Srpske, što je veličina grada Trebinja, obuhvaćeno je odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da poljoprivredno zemljište prelazi u nadležnost države.

Time je prekoračena crvena linija i odgovor je politička borba, poručio je Milorad Dodik:

“Mi smo rekli da svagdje gdje možemo zaustavimo donošenje odluka, a tamo gdje ne moramo da učestvujemo u odlučivanju da glasamo protiv. Tako da nijedna odluka u Domu naroda neće proći, neće proći ni u Predstavničkom domu. Ako to stoji sedam dana ili sedam mjeseci ok, ali ako stoji sedam godina onda neće ni biti BiH.”

Dodik je najavio i da će SNSD i HDZ BiH sljedeće sedmice zajedno predložiti zakon u Parlamentarnoj skupštini kojim će se naći mehanizam zamjene stranih sudija u Ustavnom sudu.

Za to postoji samo jedan način kaže struka.

“U Ustavu piše da se zakonom može doći do promjene sudija stranaca, odnosno da im se otkaže gostoprimstvo i da se propiše da će tu trojicu sudija zamijeniti troje domaćih – jedan iz RS i dva iz FBiH”, objasnio je bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić.

Ovakav zakon može biti usvojen samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Međutim, na zahtjev predsjednice RS Željke Cvijanović u ponedjeljak će biti održana posebna sjednica entitetskog Parlamenta. Predložena je samo jedna tačka dnevnog reda: Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda.

“Smatrajući da je Ustavni sud izašao iz okvira svoga djelovanja i pretvorio se u politički sud čiji je cilj promjena dejtonske strukture Bosne i Hercegovine, na sjednici rukovodstva RS i predsjednika svih političkih partija usvojili smo zaključak da održimo posebnu sjednicu”, rekao je predsjednik NSRS Radovan Višković.

Iz opozicije poručili da jesu za jedinstvo, ali da će odlučiti kako glasati u zavisnosti kakvi budu predloženi zaključci.

“Vidjećemo u kojem pravcu će krenuti rasprava, u svakom slučaju ne želimo da to liči na prethodnu posebnu sjednicu na kojoj su tri ključna faktora Dodik, Cvijanović i Višković iznijeli kamaru laži”, kazao je šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Miladin Stanić.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić poručio da entitetski Parlament nije nadležan da razmatra, analizira, niti komentariše odluke Ustavnog suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad