Antifašisti se nadaju da će jednom u miru i bez straha odati počast u Mostaru

N1

Više od dvije hiljade antifašista iz cijele BiH i regije, dočekale su nemile scene na Partizanskom spomen groblju u Mostaru kada je grupa nepoznatih osoba bacila baklju i staklene boce u smjeru antifašista koji su na ovo spomen obilježje došli odati počast stradalima u Drugom svjetskom ratu. Povrijeđenih danas na svu sreću nije bilo, a intervencijom policije spriječen je teži incident.

Nakon što su ih na ulazu u Partizansko spomen groblje dočekale uvredljive poruke i grafiti, antifašisti koji su u dosad najvećem broju stigli u Mostar ispraćeni su uz baklje i boce koje su bačene u njihovom smjeru od strane grupe nepoznatih osoba.

Do incidenta je došlo uprkos prisustvu velikog broj policajaca.

“Imamo službenu informaciju da je pri povratku autobusa bačena pirotehnička naprava, povrijeđenih nema. Obavlja se očevid i znat će se kolika je materijalna šteta”, izjavio je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Do Partizanskog groblja antifašisti su stigli autobusima pod policijskom pratnjom, uprkos željama da upriliče mimohod gradom, u čemu ih je spriječila policija.

“To kako smo ovdje dovedeni je ponižavajuće, to za svakog građanina u bilo kojem gradu u zemlji koja kaže da je demokratska, da je slobodna, ovo je neviđeno poniženje i neviđena sramota”, kazao je Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar i SABNORA-a BiH.

“Sramota, teška sramota, mene je briga, osjećam se sigurnom kad dođem. Nek’ me ubije, ali mi ne može diktirati da ne živim normalnim životom čovjeka, nego nečovjeka”, kazala je Zehra Čolić.

Ni raniji incidenti i napadi topovskim udarima nisu pokolebali brojne antifašiste da i danas pohode ovo mjesto. Uz dobro raspoloženje, partizanske pjesme, zastave i ostale rekvizite istakli su važnost očuvanja antifašističkih vrijednosti.

“Bitno je jer fašizam diže glavu, ponovo stvaraju podjele među ljudima, probleme, mržnju i sipaju otrov među ljude, e zato je bitno da danas budemo ovdje, da kažemo da ne treba da bude podjele među ljudima, da ne treba da gledamo ko se kojem Bogu moli, kako se ko izjašnjava i ko je koje boje kože”, poručio je Boris Petković, Pokret Jugoslovenski Centar Tito Beograd.

“Kroz sve sile ovog svijeta, dobrota, humanost je pobijedila. Tako je bilo od 1941-1945 kada su Titovi partizani pobijedili na ovim prostorima, tako je bilo kad se pjevalo “Stan’ Neretvo” i pjevat će se vjerovatno ponovo, nadamo se uvijek i samo u slobodi”, kazao je Dragan Đurović, UABNOR Crne Gore.

Antifašizam se kažu, mora živjeti, mora se zalagati za njegove vrijednosti, a to su sloboda, solidarnost i jednakost.

“Danas smo svjedoci da neofašizam uzima maha u svim sredinama, to nije dobro ni za koga i zato pokušavamo da očuvamo one pozitivne tekovine NOR-a”, istakao je Salih Brkić, Udruženje antifašista “Josip Broz Tito” Tešanj .

Priliku da se svim borcima koji su poginuli za vrijednosti antifašističke borbe oda počast, ali i sve ljude pozove u borbu protiv neofašizma nisu propustili ni gosti iz Makedonije i Slovenije.

“Drago mi je da prisustvujem 75. godišnjici oslobođenja Mostara. Ovo je naša Jugoslavija bila i uvijek će da ostane”, kazao je Giorge Nikolov, antifašista iz Makedonije.

“Nama je ovdje jako lijepo, iako je bilo puno ljepše za vrijeme Jugoslavije, tada se živjelo, bili smo svi zajedno”, dodao je Jeram Jože, antifašista iz Slovenije.

Nadaju se da će jednog dana tako ponovo biti i da će na Partizansko spomen groblje, ali i na druga obilježja moći doći u miru i bez straha te odati počast onima koji su se vlastitim životima borili za slobodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad