Tužilaštvo: Lažnim ugovorima za reklame oštetili budžet BiH

Vijesti 08. maj 201516:45 > 19:08
N1

Tužilaštvo BiH podiglo je prvu optužnicu u predmetu Gibraltar zbog krivičnih djela koja se dovode u vezu sa preduzećem JP HT Mostar. Optuženi su Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović.

Lažni ugovori na reklame i TV prava te uzimanje novca od popusta koji je iznosio i do 95 posto na finansijskim malverzacijama, Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović oštetili su državni budžet za više od pet miliona eura, tvrde u Tužilaštvu.

Priča je krenula 2010. kada je objavljen revizijski izvještaj o marketinškim uslugama HT Mostar za 2008. godinu. Stalni pad dobiti i enormna ulaganja u marketinške usluge ipak nisu alarmirali ovdašnje vlasti. No, jesu slovenske istražitelje koji su blokirali slovenske račune vlasnika SVRSE Nevena Kulenovića, odnosno prvih ljudi HT-a Stipe Prlića i Zorana Bakule na koje su počeli pristizati deseci hiljada eura. Tek nakon zahtjeva za međunarodnom pravnom pomoći, u BiH je pokrenuta pravosudna akcija.

“Kod nas neke institucije su već izlazile sa informacijama da postoje milionske transakcije koje niko ne provjerava, no s tim se niko nije bavio. Naravno, uvijek se postavlja pitanje da li nekome odgovara da takve stvari ne izlaze vani”, izjavio je Eldin Karić.

Agencija SVRSA bila je godinama monopolist u istraživanju gledanosti, radila kampanju za SDP. Bliski ovoj stranci bili su optuženi članovi Uprave Ht Mostar.  Bivši predsjednik Upravnog odbora HT-a, a kasnije i Federalne TV Slavo Kukić, ističe da je indikativno da se slučaj ponovo otvora u vrijeme pregovora oko imenovanja javnih preduzeća.

“Stoji ocjena da se sve to događa na prostoru apsolutne kontrole Dragana Čovića i HDZ-a. Mene asocira to na nekakvu veliku trku da se osvoje preduzeća koja zadnjiih 12 godina nisu bila pod apsolutnom kontrolom”, rekao je Slavo Kukić.

O istrazi i izvlačenju novca iz HT-a, Kukić nije želio govoriti jer istraga traje.

Pogledajte prilog Tine Jelin-Dizdar.