Bratić: Sjednica NSRS pritisak na neovisnost i objektivnost Ustavnog suda BiH

Vijesti 17. feb 202014:34 > 14:37
Anadolija (AA)

Senad Bratić iz Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini Republike Srpske izjavio je danas da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine neovisan i slobodan u radu, kao i da misli da je današnja posebna sjednica NSRS pritisak na njegovu neovisnost i objektivnost.

“Meni je žao što predlagač zakona nije poslušao naše sugestije i primjedbe i nije uvažio nego je Ustavni sud morao da presudi i da ocjeni da ovaj Zakon u ovom dijelu nije u skladu sa Ustavom BiH i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom jer titular vlasnik državne imovine na prostoru oba entiteta i Brčko distrikta je država BiH. Ustavni sud nije ništa oduzeo nekome ili nekome dao nego je samo ocijenio povredu ustavnosti u ovom dijelu zakona, a pogotovo sad da se bavimo ovom temom i radom Ustavnog suda BiH mislim da NS RS nema nadležnost da to radi”, rekao je Bratić.

On je istakao da predstavnici bošnjačkog naroda žele da u raspravi na sjednici koja počinje u 15 časova upozore i iznesu svoje stavove.

“Mislimo da je ovo greška što predstavnici Bošnjaka nisu učestvovali u pripremi današnje sjednice jer smatramo da po bilo kojoj političkoj temi možemo dati svoj doprinos, jer su nas ipak i ljudi sa ovih prostora birali da ih predstavljamo ovdje u NS RS”, kazao je on.

U NS RS od 12 časova traje sastanak predsjednika političkih stranaka, kojem ne prisustvuju predstavnici stranaka čije sjedište nije u RS. Sastanak je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, sazvao radi usaglašavanja zaključaka i stavova pred posebnu sjednicu.

Bratić smatra da je današnja sjednica NS RS dokaz da su potrebni stranci, “da neovisno, objektivno donose ocjene i procjenjuju kada domaća pamet nema smisla i osjećaja za isto”.

Ustavni sud BiH neustavnim je proglasio član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad