Šefik Džaferović: Zaključci NSRS ne mogu imati pravno dejstvo

Vijesti 17. feb. 202015:19 > 15:23
Podijeli:
Izvor: N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, poručio je da zaključci NSRS neće imati nikakvo pravno dejstvo, a njegva poruka zvaničnicima iz Republike Srpske je da je to put kojim ne treba da se ide jer je to ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira.

“Republika Srpske i njeni zvaničnici imaju veliki interes da se strogo pridržavaju Dejtona i da nikada ništa ne poduzimaju, niti jedan potez kojim bi se on ugrzio. RS je nastala Dejtonskim sporazumom, unatoč genocida, masovnih zločina, etničkog čišćenja, radi uspostave mira, davanja šanse državi da se reintegrira u miru. Kao teški dejtonski kompromis je nastala RS. Zvaničici idu u potpuno obrnutom smjeru. Narod bi kazao ‘traže hljeba preko pogače’. Ovo im je moj savjet – neka to ne rade, neka poštuju Dejton i obaveze”, izjavio je Džaferović novinarima u Sarajevu.

On je kazao kako su strane sudije u Ustavnom sudu BiH dio dejtonske ravnoteže i podjednako važan dio sporazuma kao što su to entiteti ili entitetsko glasanje.

“Insistirati da se ukinu strane sudije u Ustavnom sudu je u stvari insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže. Mi to nećemo nikada prihvatiti. Radi se o obzbiljnoj situaciji, ne vidimo to kao politizaciju. Ovo su stvari kojima se prijeti teritorijalnom integritetu BiH, poduzet ćemo sve da ga zaštitimo”, izjavio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je dodao kako je obavio razgovore sa ambasadorima Kvinte, kao i predstavnicima Evropske komisije u BiH, te da je tražio da prenesu svojim vladama da je aktuelna situacija u BiH – zabrinjavajuća.

“Branit ćemo BiH svim raspoloživim sredstvima”, poručio je Džaferović.

OHR je već davno trebao da reaguje, mišljenja je.

“Da je reagovao ranije – ne bismo bili u ovoj situaciji. Mi od međunarodne zajednice ne tražimo ništa što nisu njihove obaveze. Ja se nadam da će preovladati razum. Pozivam predstavnike iz RS da se kane ove vrste posla, ništa tim neće postići. Mogu ugroziti mir, Dejton, stabilnost, mogu dovesti do toga da prestanu postojati entiteti. BiH je bila prije Dejtona, nastavit će svoje postojanje, jedino što može da nestane sa potkivanjem Dejtona, je ono što je nastalo Dejtonom, a to su entiteti”, poruka je Šefika Džaferovića.

“Pritiskom neće postići ništa, ne možemo razgovarati kada postoji pritisak, prijetnja ili ucjena. Neka se vrate u institucije BiH, neka rade, postoje mehanizmi kojim se mogu zaštititi interesi”, ocijenio je.

Ustavni sud je 2012. godine rekao šta je imovina BiH, podsjetio je Džaferović.

“Umjesto da se krene u implementaciju, sačekalo se nekoliko godina. Ustavni sud nije uradio ništa drugo nego je potvrdio svoju odluku iz 2012. Odluje su konačne, tu nema izuzetka. Ovo je trenutak kada treba da djeluje međunarodna zajednica, institucije BiH, prije svih Tužilaštvo. Jedan od zaključaka, koliko sam vidio, da odluke Ustavnog suda ne budu obavezujuće u RS. Onaj ko to predlaže – poziva da se učini krivično djelo”, izjavio je.

“Zaključci NSRS ne mogu imati pravno dejstvo, ova država funkcionira na osnovu Ustava – a ne na osnovu protuustavnih zaključaka NSRS”, izjavio je Šefik Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad