Nakon ročišta odluka o pritvoru ili puštanju na slobodu

Vijesti 08. maj 201519:50 > 20:00
N1

Snežana Mitrović je pratila priču o akciji "Ruben" te je izvještavala o reakcijama na hapšenja kao i o daljnjem postupku.

U ovim trenucima pred sudijom za prethodni postupak Okružnog suda Banjaluka upravo je počelo ročište i saslušanje osam osoba osumnjičenih da su povezani sa terorizmom, da su planirali napade i pomagali terorističke napade. Nakon ročišta i izjašnjavanja o krivici, sudije će odlučiti da li će, i za koliko će osoba biti predložen pritvor.

Ono što su tužioci danas ponovili jeste da ove osobe mogu predstavljati prijetnju daljoj istrazi i da za njih traže pritvor, no vrlo je neizvijesno da li će sudije danas o tome odlučiti. Moguće je da se sve odgodi do ponedjeljka.

Danas smo telefonski razgovarali sa nekoliko osoba koje su puštene juče u toku dana svojim domovima, nakon što MUP RS i specijalni tužioci nisu pronašli dovoljno dokaza da ih zadrže i procesuiraju. Većina njih je iz povratničkih krajeva i kažu da im nije svejedno, da ih je strah, jer, kako kažu, oni koji su odgovorni za terorizam u Zvorniku treba da budu mete, a drugi građani ne.

S druge strane, policija tvrdi da radi svoj posao i da će na sve moguće načine spriječiti novi Zvornik. Brojne su reakcije nakon ovoga slučaja. Reis-ul ema Reisu-l-ulema Kavazović je bio danas u Srebrenici. Poručio je da vjerske knjige ne mogu biti dokazni materijal.

Vijeće ministara BiH zatražilo je dodatnu informaciju o masovnim hapšenjima, dok je MUP RS s druge strane demantovao pisanje pojedinih medija da je vršio prematačine vrtića i obdaništa u Srebrenici. Kazali su da su to redovne aktivnosti u cilju predostrožnosti zbog mogućih terorističkih napada.