SBiH: Ustavni sud BiH je svojom odlukom osujetio Dodikove neustavne namjere

Vijesti 18. feb 202010:21 > 10:29
Izvor: NSRS

Povodom zaključaka Narodne skupštine entiteta Republika Srpska i izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, oglasila se Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Iz Stranke za BiH ističu da je “Ustavni sud BiH potvrdio ono što je fakt”, te da državna imovina pripada Bosni i Hercegovini, a ne njenim entitetima.

“Ono što boli Dodika je spoznaja da je još jednom pobijedila Bosna i Hercegovina i da mu propada projekat da donošenjem parcijalnih zakonskih rješenja, ispod radara, pokuša oteti državnu imovinu od Bosne i Hercegovine. Ustavni sud BiH je svojom odlukom osujetio Dodikove neustavne namjere. Dodik je svjestan da zbog ovih ustavnih odluka ne može provesti u djelo ono što mu je poručio tvorac SANU-a, Dobrica Ćosić: ‘RS ima sve, ali nema grunt. Treba ti grunt da možes provesti disoluciju'”, navode iz Stranke za BiH.

Kako navode, pokušaj da se “parcijalnim zakonskim rješenjima otme grunt od države Bosne i Hercegovine je bio dio projekta otcjepljenja od Bosne i Hercegovine”.

“Stranka za BiH jasno poručuje da od toga nema ništa. Dodiku poručujemo da niko nikoga ne mrzi, ali da nikada nećemo dozvoliti da bilo ko pokuša na bilo koji način oteti i pedalj naše jedine domovine, države Bosne i Hercegovine. Takođe, tražimo da se niko od organa Federacije Bosne i Hercegovine ne upušta u avanture iscrtavanja bilo kakvih granica između dva entiteta. U Daytonskom mirovnom sporazumu jasno stoji da su to linije između dva entiteta, a ne bilo kakve granice. Granice postoje prema tri susjeda države Bosne i Hercegovine”, navode iz SBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad