Maksim Skoko: Imovina, teritorija, zemljište – osjetljivi smo na takve stvari

Vijesti 18. feb 202017:25 > 17:28
N1

Maksim Skoko, šef kluba nezavisnih poslanika Soscijalističke partije poručio je da su zaključci NSRS jednoglasno doneseni nakon odluke Ustavnog suda BiH. U razgovoru za N1 je kazao da je i Klub nezavisnih poslanika Socijalističke partije glasao za zaključke, dodavši da su zaključci osmišljeni - kako bi bili provodljivi.

“Kada su u pitanju zaključci, moram da primijetim da su jednoglasno doneseni, kada su poslanici iz srpskog korpusa u pitanju. Samim tim i ja sam glasao za, kompletan klub također. Jasno je da podržavam zaključke. Oni su posljedica onoga što se dešavalo u Ustavnom sudu”, rekao je Skoko.

“Imovina, teritorija, zemljište – osjetljivi smo na takve stvari, pa i kada je privatni interes u pitanju. RS je pokazala spremnost da zaštiti svoj interes”, rekao je Skoko.

On je dodao kako su zaključci NSRS osmišljeni da budu provodljivi, a pojasnio je i kakav to Ustavni sud treba Bosni i Hercegovini:

“Da se donese zakon o Ustavnom sudu, po kome Ustavni sud nije tvorac amandmana, nego bi prosuđivao i tumačio Ustav BiH na način kako se to treba da radi. U skladu sa pravnom naukom i etikom. Takav Ustavni sud nam treba”, rekao je Skoko.

Što se tiče poruke Milorada Dodika iz NSRS oko “RSExita” – Skoko je rekao da je pristalica dogovora u BiH.

“Dogovor je naša sudbina i moramo da se oslonimo na njega. Kada nema dogovora, moguće su sve varijante”, poručio je.

Njegova poruka je da su zaključci NSRS pokazali da postoji jedinstvo stranaka u RS po ovom pitanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad