Đapo o Trgovskoj gori: Vršiti pritisak na Hrvatsku da promijeni lokaciju

Vijesti 18. feb 202018:44 > 18:52
Izvor: N1

"Vršimo pritisak da svako sa svoje pozicije učini jedan napor da idemo ka istom cilju, a to je zaustavljanje Hrvatske", kazala je za N1 ministrica ekologije i turizma FBiH Edita Đapo.

Uputili ste poslaničko pitanje Ministarstvu civilnih poslova BiH, u vezi s rješavanjem statusa djece koja su iz Sirije s majkama deportovana u BiH. Šta tražite od Ministarstva?

“Bh. javnost zna da je krajem decembra ministarstvo sigurnosti obezbjedilo siguran transport iz Sirije građana BiH. Oni su smješteni i dobijaju psihološku pomoć, dok traje proces resocijalizacije. Vrlo je važno da im se omogući pravo da dobiju svoje identifikacione dokumente”, kazala je Đapo.

Problem je, kako ističe, dokazivanje državljanstva kod djece.

“Imali smo sjednicu Vijeća Evrope krajem januara i mnoge zemlje tek tada shvate da imaju administrativnih problema. Običan par ovdje kada dobije dijete, upiše se kada je rođeno, koliko sati i svu evidenciju. Međutim, ove žene su došle ovdje žive i zdrave, ali nemaju nikakvog dokaza gdje su rodile dijete, kada i slično. To je sve vrlo lako dokazivo DNK analizom, ali kada odu u općinu ili u FUP koji se bavi državljanstvom i podnesu zahtjev, administracija je takva da ne mogu to dokazivati, nego imati validan dokument, a Sud je taj koji bi to trebao riješiti vrlo brzo”, kazala je i dodala:

“Usvojili smo nekoliko rezolucija i Deklaracija i jedna od njih jeste obaveza svake države da obezbjedi djeci da dobiju državljanstvo. Pored tih konvencija, bilo je jako mnogo riječi o migrantima, ljudskim pravima”.

Prošle sedmice u Sarajevu održan sastanak vezano za najave iz Hrvatske o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Jesmo li se konačno u BiH ujedinili oko nečega?

“Tu smo stava da trebamo zaštiti građane BiH. Već nekoliko godina govorimo o tom problemu. Svi parlamenti su donijeli rezolucije kojima se mi protivimo odlagalištu Trgovska gora. Vršimo pritisak da svako sa svoje pozicije učini jedan napor da idemo ka istom cilju, a to je zaustavljanje Hrvatske. Učiniti ćemo sve, uloga ministrice Golić je dosta značajna jer okuplja i nevladine organizacije i Akademiju. Vršit ćemo pritisak na Hrvatsku da promijeni lokaciju”, ističe Đapo.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad