Njemački mediji: Među ubijenima u napadu u Hanauu i muškarac porijeklom iz BiH

Vijesti 20. feb 202012:33 > 12:35
REUTERS/Ralph Orlowski

Među žrtvama ekstremno desničarskog napada u njemačkom gradu Hanau nalazi se i jedan muškaraca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, objavili su njemački mediji.

Kako piše list “Der Tagesspiegel”, među ubijenima se nalazi i 20-godišnji muškarac porijeklom iz Turske, 20-godišnjak bosanskih korijena i konobarica rođena u Poljskoj.

Peter Beuth, ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne države Hessen, izjavio je da je ksenofobija motiv napadača koji je izveo ekstremno desničarski teroristički napad u gradu Hanauu. Potvrdio je da je u napadu smrtno stradalo devet, a ranjeno nekoliko osoba, od kojih jedna teže.

Istakao je da su prikupljene izjave očevidaca i videosnimci o napadu nakon čega je pronađeno tijelo 43-godišnjeg napadača i njegove 72-godišnje majke. Ministar Beuth je kazao da je napadač Nijemac koji je živio u gradu Hanauu.

Istakao je da je Ured federalnog tužioca pokrenuo istragu zbog sumnje na teroristički napad.

U oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u Hanauu smrtno je stradalo devet osoba. Napadač Tobias R, ekstremno desničarski terorista, pronađen je mrtav u kući u operaciji koju je izveo tim specijalne policije. Napadač je posjedovao dozvolu za lov, a kasnije je pronađeno i pismo i videoporuka koju je ostavio iza sebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad