Biciklisti podsjećaju na sve nevine žrtve Sarajeva

Vijesti 09. maj 201512:43 > 12:44
Anadolija

Blizu 150 biciklista svih starosnih dobi učestvovali su danas u kulturno-sportskoj manifestaciji revijalnog karaktera "Biciklijada - Memorijal Suada Dilberović", a u povodu obilježavanja 9. maja - Dana Evrope i sjećanja na nevino ubijenu studenticu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Suadu Dilberović i sve žrtve opsade glavnog grada BiH.

Učesnici su prije starta sa mosta Suada Dilberović – Olga Sučić, bacili cvijeće u Miljacku u znak sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva. Nakon toga su biciklisti počeli biciklijadu koja završava na Trgu djece Sarajeva.

Biciklisti voze od Vrbanje, Vilsonovim šetalištem, ulicama Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina bana, Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita do Trga djece Sarajeva, gdje je cilj.

Koordinator projekta Merim Serdarević kazao je da su danas organizovali tradicionalnu univerzitetsku, memorijalnu biciklijadu, a povodom obilježavanja 9. maja, dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

“Želimo simbolično i na jedan ironičan način da kažemo da želimo ići u Evropu pa makar i na biciklu. Ali i da pokažemo da se i dalje moramo boriti protiv fašizma, jer on nije pobijeđen te da smo se u to uvjerili i u periodu koji je iza nas. Upravo se sjećamo jedne od žrtava fašizma, odnosno opsade Sarajeva, naše kolegice Suade Dilberović, apsolventice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ali i svih nevino stradalih građana Sarajeva i BiH”, istakao je Serdarević.

Poručio je da žele da ovakvim sportskim i kulturnim manifestacijama podjsećaju na značajne datume.

Jedan od učesnika biciklijade je bio Mirza Ćurić iz Travnika, student u Sarajevu, koji je kazao da je na današnjem događaju jer voli BiH.

“Pristalica sam da se ovakve stvari trebaju što češće održavati i da bude što više učesnika”, poručio je Ćurić.

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Most Suade i Olge ili Vrbanja most je naziv za most u Sarajevu preko rijeke Miljacke. Ime je dobio po Suadi Dilberović i Olgi Sučić, prvim sarajevskim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, koje su poginule 5. aprila 1992. na tadašnjem Vrbanja mostu. Ubio ih je srpski snajperista.

Most je prvobitno preimenovan u “Most Suade Dilberović” (6. april 1996. godine) da bi poslije ponovo preimenovan u “Most Suade i Olge” (3. decembar 1999. godine).