Uskoro otvaranje restaurirane Baščaršijske džamije

Vijesti 22. feb 202011:32 > 11:34
Vakufska direkcija

Završetkom projekta restauracije i konzervacije na zidnim dekoracijama, kaligrafskim natpisima i mobilijaru Baščaršijske džamije, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske zajedno sa Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom IZ Sarajevo, organiziraju svečanost otvaranja restaurirane Baščaršijske džamije 21. marta 2020. godine.

U prethodnom periodu urađeni su prije svega istraživački radovi, potom oslikavanje džamije i kompletno vanjsko uređenje koje je obuhvatilo i sanaciju potoka koji prolazi pored džamije, sanacija munare, zidova džamije, sanaciju haremskog zida, sanacija sofe kao i otvaranje još jedne kapije koja je postojala za ulaz u harem džamije.

Imam Hovadže Durak, po kojem ona i danas nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo. Nalazi se u samom centru stare sarajevske trgovačke jezgre-Baščaršije. Džamija je jednoprostorna potkupolna džamija sa otvorenim vanjskim trijemom, koji je natkriven malim kupolama i prigrađenom kamenom munarom.

Baščaršijska džamija je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom. U toku ratnih djelovanja 1992.-1995. godine, Baščaršijska džamija je bila teže oštećena.

Projekat je realiziran u saradnji sa Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad