Cikotić za N1: Mudro rješenje kojim NATO pokazuje spremnost da pobijedi BiH

Vijesti 24. feb 202017:57 > 18:01
N1

Selmo Cikotić, član Predsjedništva SDA i bivši ministar odbrane BiH rekao je da SNSD nastoji iz postojećih aranžmana eliminisati sve ono što njima ne odgovara, a ostaviti i popraviti ono što im odgovara.

Poručio je kako se olako zaboravilo da je Dejtonski mirovni sporazum postignut na težak način i sa jako mnogo kompromisa za sve strane.

“SNSD odstupa od principa. Ako se snaga jednog aktera ili lidera pokazuje time što on može blokirati procese – time se pokazuje slabost. Snaga političkog djelovanja u BiH se može pokazati na način da se kreiraju rješenja koja će biti prihvatljiva za sve aktere, teško ih je definisati, ali – samo općeprihvaćena rješenja BiH mogu voditi naprijed”, izjavio je.

Aktuelni utisak je da se danas na bh. političkoj sceni traži razlog da se dođe do tenzija.

“Dobar je to dojam. Neka rukovodstva funkcionišu na toj krizi. Homogeniziranjem etnosa dobijaju se pozicije, vlast, ostaje se na vlasti. Sve te kombinacije usmjerene protiv nekoga neće dovesti do progresa”, poručio je Cikotić i istakao kako BiH ima kapacitet za napredak.

“Narod na svim stranama reaguje na politike tako da odlazi iz BiH. Ekonomski razlozi ne padaju u prva dva ili tri zbog čega mladi i najobrazovanijji napuštaju, nego jer se ne žele da se identifikuju sa ovakvim politikama. Ovakve politike proizvode konflikte”, poručio je Cikotić.

Prema njegovom mišljenju postoje i centri moći iz OHR-a, te da njihovu poziciju ne treba posmatrati kao najodgovorniju.

“Postoje centri moći iza OHR-a, očigledno da sad utiču na rad OHR-a u pozitivnom smislu. Poduzimaju korake, poduzima i Rusija, ali u koraku destabilizacije”, rekao je.

Što se pozicije Aleksandra Vučića tiče, a glede posljednje krize oko državnog zemljišta i Ustavnog suda – Cikotić je rekao da lidere iz Beograda treba gledati po onome što rade, a ne po onome što izjavljuju.

“Volio bih da su Vučićeve izjave kredibilne. Često ih ponavlja, ali svojim ponanašem ne stoji iza njih”, rekao je Ciktorić.

On je poručio i to da je za NATO praktično rješenje da BiH razmatra kao svoju članicu, nego da ostavio njeno članstvo kao neizvjesnost.

Što se tiče dokumenta Program reformi BiH, koji je poslan u sjedište NATO-a, Cikotić je rekao:

“NATO je kazao da je za njih to dokument koji je očekivao. Mudro rješenje kojim NATO pokazuje spremnost da pobijedi BiH i niko ne bude poražen. Učesnici rješenja trebaju biti dosljedni uloga”, kazao je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad