Inzko o sastanku u I. Sarajevu: Državni zvaničnici nisu predstavnici entiteta

Vijesti 25. feb 202018:24 > 18:30
N1

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, očitovao se o skupu kojeg je organizovao Milorad Dodik u administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a poručio je da je neprihvatljivo prisustvo na tom saastanku jer pokazuje spremnost zvaničnika na blokiranje procesa donošenja odluka na državnom nivou.

“Taj skup se de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama”, navodi se u uvodu saopštenju OHR-a.

“Prisustvo na tom sastanku je neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou. Ono također ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju”, kazao je Inzko.

“Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja, i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost”, stoji u saopštenju visokog predstavnika.

Inzko je podsjetio da zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani iz entiteta “nisu predstavnici entiteta nego države BiH”.

“Državne institucije i državni zvaničnici vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta”, rekao je Inzko, kazavši da je to u skladu sa Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, odnosno Ustava BiH.

“Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja”, zaključio je Inzko.

Podsjećamo, u administrativnom centru bh. entiteta Republika Srpska u Istočnom Sarajevu organizovan je sastanak entitetskih zvaničnika koji rade u institucijama Bosne i Hercegovine protekle sedmice. Na njemu je odlučeno da će zvaničnici iz RS u Predsjedištvu BiH, Predstavničkom domu, Domu naroda, Vijeću ministara i komisijama raditi, dolaziti na sjednici – ali neće donositi odluke. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad