Kosor: Dodik kanticama kerozina navodno želi gasiti vatru, a Vučić mu ih dodaje

Vijesti 26. feb 202020:40 > 20:48
N1

"Dodik hoda sa kanticama kerozina kojima navodno želi gasiti vatru, a Vučić mu iz Srbije dodaje jednu po jednu. Tako ja vidim ovu situaciju", kazala je u večerašnjem Pressingu na N1 bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Na pitanja kako opisuje odnose u regiji koji su, čini se, jako loši Kosor je kazala:

“Da, dijelom bih se mogla složiti. Čini se da je situacija što se tiče naših država na neki način zaleđena. Ja ću govoriti iz iskustva Hrvatske, kao da su se odnosi zaledili i kao da se ništa ne događa ništa što bi mogli nazvati pozitivnim, što bi moglo buditi novu nadu, da bi zajednički nastupili na nekim tržištima”.

Dodala je da su razlog današnji političari bez dovoljno mudrosti i hrabrosti.

“Radi se o generaciji političara, ljudima koji nemaju dovoljno političke ni mudrosti ni hrabrosti. Kada većina ovih političara ode i dođu novi koji neće misliti na svoju dobrobit, nego dobrobit zemlje i susjedstva jer ćemo zauvijek živjeti jedni pored drugih.. To ovisi o ljudima, političarima, njihovoj hrabrosti”.

Kosor smatra da je na čelu Srbije lider koji se nije uspio riješiti ratnih okova i veza.

“Činjenica jeste i od toga ne treba bježati da u ovom trenutku u Srbiji na čelu države je osoba koja ima duboke i teške korijene koji vuku prema nedavnom ratu i tih okova i veza se kao političar i državnik nije mogao riješiti. Vučić je bio u Hrvatskoj 95. i rekao da Glina nikad neće postati hrvatska. Zašto spominjem Vučića? Zato jer su odnosi loši, refereiram se na vrijeme kada je predsjednik Srbije bio gospodin Tadić, Hrvatske Josipović. Gospodin Tadić je došao u Hrvatsku, izrekao riječi isprike i na tome smo trebali nastaviti graditi odnose”.

Situacija u BiH trenutna?

“Čovjek koji u 21 stoljeću slavi ratne zločince nije osoba o kojoj bi mogla razmišljati kao o nekom ko će riješiti probleme. On je bezbroj puta rekao da Sarajevo za njega nije glavni grad i da ga ne priznaje, ništa više i ne treba ponavljati”, kazala je Kosor uz dodatak:

“Dodik hoda sa kanticama kerozina kojima navodno želi gasiti vatru, a Vučić mu iz Srbije dodaje jednu po jednu. Tako ja vidim ovu situaciju”.

Poruka lideru?

“Bivši premijer jednako je kao mrtav, a to nije dobro, naše iskustvo bi moglo koristiti. Mislim da će se dolaskom Milanovića malo nešto pomaknuti u odnosu sa BiH. Malo nešto sitno bi se moglo pomaknuti. Očekujem da bi mogao poslati neke signale za susret sa Predsjedništvom BiH. Ne možete postizati napredak ako je svako u svom rovu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad