Dizdarević za N1: Dva razloga za dešavanja na Bliskom istoku

Vijesti 29. feb 202009:59 > 10:08
Podijeli:
Izvor: N1

Trideset i tri turska vojnika poginula u zračnom napadu u Siriji.

Ankara za bombardiranje okrivila snage sirijske vlade koje podupire Rusija i najavila odmazdu. NATO jučer održao hitnu sjednicu, Turci najavili da neće zaustavljati izbjeglice na granicama.

O svemu je govorio za N1 Zlatko Dizdarević, bivši novinar i diplomata. Brojni mediji izvijestili su o “šokantnom napadu”. Na pitanje da li njega ovo “šokira”, kazao je:

“Ja sam šokiran njihovim šokovima koji su lažni jer sam od početka znao kuda to ide. Stalno mi pada na pamet posljednjih godina Gadafijeve riječi koji je rekao: Vi ste idioti, kada mene i ovakvih kao ja ne bude, svijet će preplaviti milioni izbjeglica, Mediteran će biti more krvi, a vi nećete znati šta ćete sami sa sobom”.

Dizdarević je opisao kako on vidi kontekst dešavanja na ovom prostoru.

“Ja moram postaviti pitanje koje je kontekst za cijelu priču: Kojim pravom je Turska u Siriji? Je li Turska napala Siriju? Nije. Je li Sirija napala Tursku? Nije. Kojim pravom jedna vojska jedne države uđe u drugu državu i zaprijeti vojsci te države da ne smije nastaviti oslobađati svoje teritorije jer će ih oni u protivnom vojno poklopiti”; kaže i dodaje:

“Nije problem u tome što je srušen međunarodni poredak, nego što smo se mi na to navikli”.

“Sve stvari koje se dešavaju na Bliskom istoku su radi dva razloga: 1. geostrategija energije; 2. geostrategija prostora”, kazao je Dizdarević za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad