Banjaluka: Zajedničko zasjedanje članova Biskupske konferencije BiH i Hrvatske

Vijesti 02. mar 202013:45 > 13:48
Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine

U Banjaluci se danas održava 22. redovno zajedničko zasjedanje članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije.

Biskupi su razgovarali o provođenju korizmene akcije Hrvatskog Caritasa “Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH”.

Predsjednik biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, rekao je da se prikupljanje sredstava organizuje u trećoj korizmenoj nedjelji, a misno slavlje u BiH biće organizovano u Drinovcima.

“Svake godine se ta sredstva prikupljaju, ona jesu vrlo važna, a još je važnija ta solidarnost koja se gradi među ljudima, da se ne zatvaramo u svoj mali svijet, nego da imamo osjećaja i za druge ljudi koji potrebuju. Pogotovo u BiH ima 80 župa gdje je broj vjernika ispod 200 i jasno da te župe same ne mogu opstati bez potpore drugih ljudi”, kazao je Vinko Puljić.

Razmatran je i izvještaj o radu Vijeća i Ravnateljstva dviju Biskupskih konferencija za hrvatsku inozemnu pastvu koji koordiniraju djelovanje hrvatskih katoličkih misija u brojnim zemljama na raznim kontinentima, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, nadbiskup zadarski rekao je da je Tomo Vukšić imenovan za novog predsjednika Vijeća za inozemnu pastvu.

Pojasnio je da inozemna pastva ima 189 misija i župa koje su pod ingerencijom dviju biskupskeih konferencija obzirom da šalju svećenike da za sunarodnjake koji tamo žive i rade održavaju mise, okupljaju ih i vode pastoralnu brigu.

Odgovarajući na pitanja novinara o koronavirusu, Vinko Puljić je rekao da to nije bila tema, a da je on zahvalan Bogu jer BiH nije uhvatila panika.

“Ako ima, vjerovatno kriju, ali nemam informacija da se pojavio virus. U svjetskoj javnosti je previše panike, ta bolest jeste ozibiljna, ali koliko pamtim bilo je i do sada raznih pandemija, a ipak previpe je panike u javnosti, pa se boje i tamo gdje nema toga”, rekao je Puljić i dodao treba poslušati stručnjake.

Rekao je da danas nije razgovarano o procesu restitucije odnosno vraćanja oduzete imovine crkvi u BiH, ali da će to vjerovatno biti tema na sljedećem zasjedanju Biskupske konferencije BiH u Mostaru.

“Bojim se ponavljati, ali oguglali su oni koji su odgovorni pa ne odgovaraju ništa na to. I Međureligijsko vijeće i biskupi poslali jasnu poruku o povratu i zaštiti imovine. Nema demokracije gdje se niječe privatna imovina, to nije demokracija to je diktatura”, kazao je Puljić i dodao da treba pokušati vratiti imovinu, ako to nije moguće onda je potrebna adekvatna zamjena, a ako ni to nije moguće potrebna je procjena vrijednosti i plaćanje u ratama.

On kaže da od sve oduzete imovine na vjerske zajednice i crkve spada samo sedam posto.

“Ne tražimo samo za sebe, nego zakon treba donijeti”, rekao je on i dodao da se ta imovina ili uništava ili preknjižava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad