Šotra: Turisti obilaze bh. ljepote, a mi ih zapostavljamo

Vijesti 11. maj 201508:37 > 08:43
N1

Gost Novog dana u listanju dnevne štampe bio je umjetnik Neven Šotra.

U januaru je Šotra imao prvu samostalnu izložbu u prostoru kultne “Galerije Boris Smoje” gdje je predstavio seriju minimalističkih filmskih plakata.

Kaže kako je inspiraciju pronašao u svjetskim filmovima. “Pomislio sam zašto se kultne scene ne bi formulisale na minimalističkii način i prezentovale ljudima. Ekipa Galerije i moji prijatelji su me dosta podržali i zato je i uspio projekat“, kazao je Šotra.

O planovima nakon toga je rekao: “Već radim minimalizam svjetskih likova. Počeo sam od sarajevskih –  Čička, Brege, a onda sma proširio djelovanje dalje na Tupaca, Missy Elliott, Mikea Tysona, odnosno sve te ikone iz perioda kada sam bio dosta mlađi, kojima smo se svi divili“.

Neven Šotra se bavi refleksologijom. “Završio sam taj kurs prošle godine i prva sam generacija, a trenutno ima nas 12. To je metoda najbliskija akupunkturi, s tim da se radi stimulacija prstima. Mi obrađujuemo lice, odnosno neurološke tačke koje su povezane sa centralnim nervnim sistemom“, prokomentarisao je Šotra.

O ramskoj tradiciji u Proslapu je rekao kako je to sjajno i što je marketinški više podržano, to čovjek može i da živi od toga.

O turističkim ponudama gdje agencije nude “ljetovanje na rate” je kazao: “U BiH imamo, pored ostalog, i naša jezera, pa ako možemo tamo otići, onda ne moramo ići na ljetovanje na taj način. Ja također volim i bh.  planine i volio bih da se skrene pažnja na naše podneblje. Inozemni turisti obilaze naše prirodne ljepote a mi ih zapostavljamo, to je velika šteta“.

O pedofiliji na Facebooku je kazao kako je potrebno uvesti edukaciju da bi se vidjelo koja je to vrsta prijetnje, opasnosti, i da to nije šala.