Njemačka ambasadorica obratila se bh. javnosti o novom zakonu o useljavanju

Vijesti 03. mar 202012:28 > 12:37
N1

Prvog marta 2020. godine na snagu je stupio novi njemački zakon o useljavanju stručnjaka o kome se njemačka ambasadorica Margret Uebber obratila bh. javnosti.

Uebber kaže kako se ovim zakonom konkretno uspostavlja temelj za uređeno i održivo doseljavanje stručnog kadra te da će se primjenjivati u svim stručnim oblastima.

U svome obraćanju bh. javnosti njemačka ambasadorica navodi kako se posebno traži stručni kadar u tzv. MINT-zanimanjima, to su zanimanja iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, ali i za zanate postoje mnogobrojne mogućnosti.

Ovaj novi zakon se odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen na određeni regionalni prostor ili grupu zemalja.
Namijenjen je kvalifikovanim radnicima. To su osobe koje imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju.

O stručnoj kvalifikaciji govorimo onda kada se za odgovarajuće referentno zanimanje u Njemačkoj zahtijeva stručno školovanje koje traje minimalno dvije godine, kako je Uebber.

Dakle, onaj ko ima visokoškolsko obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju, koja je priznata od zvanične njemačke službe i pri tome može dokazati da ima garanciju poslodavca za radno mjesto, može u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za vizu za rad u Njemačkoj.

Dakle: prvo priznavanje kvalifikacije, potom viza.

To takođe znači: za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza.

Primalac zahtjeva za vizu je nadležna njemačka ambasada, u slučaju Bosne i Hercegovine to je Njemačka ambasada u Sarajevu.

One osobe koje nisu obuhvaćene zakonom o useljavanju stručnjaka, mogu i ubuduće svoj zahtjev za vizu podnositi prema pravilu za zemlje Zapadnog Balkana.

Kako Uebber naglašava, ovo pravilo će zasad ostati na snazi, prema sadašnjim saznanjima do kraja 2020. godine. Povrh toga, Savezna vlada će o tome donijeti odluku u toku ove godine.

Uebber želi ukazati na to da je Ambasada na svojoj web stranici objavila detaljne informacije o zakonu o useljavanju stručnjaka.

Također, naglašava da je Savezna vlada Njemačke svjesna svoje odgovornosti o etičkom i održivom useljavanju i poštuje principe koji se mogu primijeniti u tom pogledu.

To znači, kako navodi, da će Njemačka posebno doprinijeti i tome da se u zemlji domaćina stvore preduslovi za ostanak mladih i da će se pobrinuti o njihovim perspektivama u domovini.

Dodatne informacije o mogućnostima zapošljavanja u Njemačkoj pronađite na stranici: www.make-it-in-germany.com

Hotline Working and Living in Germany: +49 30 1815 1111

Priznavanje diploma: www.anerkennung-in-deutschland.de

Informacije o vizama: www.auswaertiges-amt.de

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad