Ujić: Ukoliko se ostvare procjene IOM-a, BiH može samo da bude koridor

Vijesti 03. mar 202012:35 > 12:42
Anadolija

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je danas da, u slučaju da Turska otvori granice i ilegalni migranti masovno krenu prema ovim prostorima, Bosna i Hercegovina može da im bude samo koridor.

“Ukoliko ih dnevno bude ulazilo 10.000, kako to procjenjuju iz Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, BiH može biti samo koridor za njihov odlazak dalje”, rekao je Ujić.

On je dodao da migranti ne žele da ostanu u BiH, jer im je cilj neka od zemalja EU, a BiH nema uslove da ih primi ni na jedan dan.

Ukoliko dođe do toga, BiH samo može napraviti koridor i da migrante što brže propusti kao kroz filter, te se bezbjednosno zaštiti od eventualnih rizika”, rekao je Ujić, navodeći da se trenutno u BiH nalazi između 6.500 i 7.000 ilegalnih migranata.

Ujić je podsjetio da su ilegalni migranti globalni problem, navodeći da ih trenutno u Grčkoj ima oko 100.000, a u Turskoj oko 3.700.000 izbjeglih i raseljenih, kao i ekonomskih migranata.

“Ove godine očekuju nas još veći izazovi i usložnjavanje te problematike. Teško je reći da li je BiH do sada adekvatno odgovorila kada imamo u vidu da ni EU nije adekvatno odgovorila tom problemu”, rekao je Ujić, ocijenivši da problemu ilegalnih migranata nijedna zemlja regiona nije u potpunosti odgovorila i da će taj problem trajati godinama.

Ujić tvrdi i da nijedna zemlja na migrantskoj ruti nema kapacitete da primi 10.000 migranata dnevno.

“Ako dođe do tog talasa, moraće sve bezbjednosne agencije da se angažuju. Ni Evropska unija /EU/ nije spremna za taj talas”, ocijenio je Ujić.

On je napomenuo da ni mnoge države koje finansijski dobro stoje nisu spremne za ovaj talas, a pogotovo ne BiH, te konstatovao da se postavlja pitanje koja je agencija u BiH spremna za masovan priliv migranata.

“Nemoguće je da Služba za poslove sa strancima registruje dnevno 10.000 migranata, da izvrši registraciju i uzme biometrijske podatke uz redovne materijalno-tehničke i ljudske kapacitete”, istakao je Ujić.

On je poručio da će morati da se uključe sve bezbjednosne agencije ukoliko do toga dođe.

“Za to treba mnogo ljudi, a Služba ima svega 70 inspektora za strance koji rade redovne poslove i od redovnih obaveza ne mogu izaći na teren i raditi registraciju migranata”, naveo je Ujić, dodavši da Služba za poslove sa strancima za izlazak na teren može izdvojiti dvadesetak ljudi.

Ujić je dodao da trenutno u Imigracionom centru nema nijedna bezbjednosno rizična i zanimljiva osoba.

“Imamo lica koja su sklona narušavanju javnog reda i mira, sklona vršenju manjih krivičnih djela, lica sklona konzumiranju alkohola i narkotičkih sredstava. Lica koja mogu predstavljati potencijalnu prijetnju nema”, zaključio je Ujić.

Na pitanje da prokomentariše najave zemalja članica EU da će spriječiti ulazak ilegalnih migranata na njihovu teritoriju i da li BiH može postati žrtva tog odnosa u smislu da ilegalni migranti mogu ostati na ovim prostorima, Ujić je rekao da to pitanje nije za direktore agencija koji rade poslove iz svoje nadležnosti nego za najviše institucije u BiH.

On je naglasio da je Služba za poslove sa strancima u protekle dvije godine pokazala da je na valjan način odgovorila na izazove koje su sa sobom nosili ilegalni migranti, napomenuvši da su u nadležnosti ove službe Imigracioni centar, uzimanje biometrijskih podataka, registracija i readmisija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad