Trivić: Preventivno testiranje samo za razred koji pohađa zaraženi učenik

Vijesti 05. mar 202011:05 > 11:18
N1

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić održala je danas konferenciju za novinare povodom potvrđenog korona virusa kod učenika Osnovne škole „Branko Ćopić“ u Banjoj Luci i obustavom nastave u ovoj školi.

“Ministarstvo prosvjete i kulture RS radi u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Institutom za zdravstvo RS u smislu praćenja daljih kontrola i postojanja većeg broja oboljelih. Do kraja dana ćemo od Ministarstva zdravlja dobiti ostale podatke nakon obavljenih preventivnih kontrola učenika koji su išli u školu sa oboljelim dječakom i nastavnika”, kazala je Trivić u obraćanju javnosti.

Trivić kaže da da u ovom trenutku ne odgovora dizanje panike nikome te da se radi o samo jednom slučaju.

“Ostale škole će raditi nesmetano”, istakla je.

Važno je napomenuti da je Ministrarstvo prosvjete i kulture RS uputilo urgencije prema svim školama da pojačaju mjere u održavanju higijene, kao i redovnog provjetravanja učionica i svega onoga što je navedeno kao preventivne mjere“, dodala je.

Također, ističe kako suosjećaju sa nemirom koji se unio među roditelje, ali da ovo ministarstvo apeluje da nema razloga da se širi panika jer, kako je ponovila, riječ je o jednom utvrđenom slučaju te će se nastava odvijati redovnim putem u momentu dok, kako je naglasila, ne dođe do neke druge situacije.

Apelovala bih da pored škola, preventivne mjere u smislu higijene, budu upućene i na roditelje da u okviru svojih domaćinstavada pojačaju higijenske mjere a mjere su definisiane od Insitutita za javno zdravstvo RS“, kazala je.

Ministrica Trivić je kazala da nema podatke o broju djece koja su bila u kontaktu sa zaraženim, ali da je u utorak i srijedu bio u školi, s tim da je dijete jedan dan bilo dežurno, a da je drugi dan bio u razredu.

“Preventivno testiranje ide samo za razred koji pohađa zaraženi učenik. U ovom slučaju neće se ići na dalja testiranja”, kazala je.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS, zajedno sa Sanitanom inspekcijom danas su već u školi, te da će u naredna dva dana uslijediti dezinfekcija svih prostora i zbog toga je nastava obustavljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad