Suljević: Zašto smo Drašku Jeličiću sve vrijeme čestitali katoličke praznike

Vijesti 05. mar 202017:53 > 17:54
Izvor: N1

Običnom građaninu za promjenu nacionalnosti je potrebno 15 papira, dva mjesec dana, ali je političarima, izgleda, dovoljno 15 minuta, kazao je za N1 Samir Suljević, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je komentarisao posljednja dešavanja tokom izbora nove Vlade KS.

Kažete da ste bili kolega sa posla Draška Jeličića i da vas je iznenadilo da se izjašnjava kao Srbin?

To je duža priča. Radili smo zajedno i iznenadio sam se nakon njegovog poteza. Mnogo me je zajedničkih kolega nazvalo nakon sjednice Skupštine KS i kazalo zašto smo Jeličiću čestitali katoličke praznike, a ispostavilo se da nije katolik. Draško je veliki stručnjak u svome poslu, ali me je njegova situacija iznenadila.

Da li je dovoljno samo izjasniti se kao pripadnik određene nacionalnosti ili mora postojati i zvanični dokument?

Mislim da su oni Ad hoc ušli u proces promjene vlasti i neko se dosjetio da fali Srbin. I onda su doveli i sebe i Draška u jednu lošu situaciju. Vidjeli ste da je mandatar kazao da je greška. Nije to bila greška, preptpstavljam da su zbog toga uzeli pauzu i nagovorili Draška da postane Srbin. Običnom građaninu za promjenu nacionalnosti je potrebno 15 papira, dva mjesec dana, ali je političarima, izgleda, dovoljno 15 minuta.

Da li je ova Vlada KS sklapana na brzinu i zašto?

Neprijatno sam iznenađen da su na ovako neuigran i pomalo bezobrazan način krenuli u formiranje Vlade. Vidjeli ste da je i Poslovnik narušen. Mislim da se mandatar nije pitao za neke ministre, posbeno nakon povlačenja dva ministra SDA.

Bilo je informacija kako niste bili pretjerano zadovoljni radom Vlade koju je predvodio Edin Forto. Bilo je informacija da ćete napustiti SDP. Da li su tačni ovi navodi?

Nema istine. Ja sam od 1985. u Savezu komunista i ne mislim izlaziti iz SDP-a. To su bile zlonamjerne informacije, poput da se SDP Novo Sarajevo raspada. Mi smo organizacija koja je utrostručila broj članova.

Komentarisali ste da vas snimak koji je objavio Semir Efendić nije iznenadio. Jeste li imali saznanja o ovim dešavanjima?

Rekao sam nedavno kako je ministrica Kustura bila u općinskoj izbornoj komisiji Novog Grada gdje smo mi i SBB ukazivali na nedopuštene radnje. Ona je u međuvremenu izabrana za ministricu bez obzira na sve. I dalje smatram da je kandidat SDP na Općim izborima, Denis Bećirović, pokraden. Ovo je samo jedan slučaj koji je zbog nezadovljstva izašao na vidjelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad