Marko Trifković na Sudu BiH: Uhapšen sam kada sam se došao predati

Vijesti 06. mar 202011:13 > 11:15
N1

Glavni pretres u predmetu Marko Trifković, optuženog za više kaznenih djela povezanih sa krađom automobila, održan je u Sudu Bosne i Hercegovine.

Tužitelj Tužiteljstva BiH Džermin Pašić pročitao je optužnicu, koja je potvrđena 27.6. 2018. godine.

Optužnica Trifkovića tereti da je od 2011. do 2017. godine bio član organizirane kriminalne skupine koja se bavila krađom automobila, rastavljanjem vozila na dijelove i njihovom preprodajom na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Marko Trifković se tereti za devet kaznenih dijela. Tužitelj Pašić detaljno je opisao na koji način su članovi ove skupine pripremali krađe, presretali službene frekvencije policije, krali automobile na području Sarajeva i Tuzle, a zatim od vlasnika tražili novac, u nekim slučajevima i po 2.400 eura.

U slučaju da su vlasnci odbili dati novac, navodi se u optužnici, članovi kriminalne skupine su vozila sakrivali na području Sokoca, te ih rastavljali na dijelove.

Tužiteljstvo ističe da je ova kriminalna skupina djelovala udruženo, te da je svaki član imao svoju ulogu. Zbog toga je tužitelj Pašić najavio da će tražiti objedinjavanje optužnice sa onom iz predmeta Danilo Cicović i drugi, jer je riječ o pripadnicima iste organizirane skupine.

Tome se usprotivio advokat Trifkovića, Dražen Zubak, smatrajući da bi se time dodatno zakomplicirao i odužio ovaj proces.

Zubak je u sudnici rekao kako će se za tri od devet kaznenih djela za koje se tereti Trifković, braniti alibijem, za šta već posjeduju određenu dokumentaciju.

Nakon čitanja optužnice, Marko Trifković je izjavio da je razumio optužnicu.

Trifković je uhapšen 10. januara ove godine, nakon što je više od godinu dana bio u bjekstvu, zbog čega je za njim raspisana potjernica. U sudnici je kazao kako je sa Tužiteljstvom BiH dogovorio predaju 10. januara, ali su ga prilikom dolaska u policijsku stanicu u Istočnom Sarajevu, kako je istaknuo, na deset metara od ulaza u stanicu, presreli pripadnici SIPA-e, i uhapsili ga.

Pošto mu 10. marta ističe pritvor, Tužiteljstvo je zatražilo produljenje, ali je Trifković uvjeravao Sud kako za to nema potrebe, jer nema namjeru bježati, utjecati na svjedoke, ili ponoviti kazneno djelo.

Premda je nakon Trifkovićevog hapšenja, bilo nagovještaja da bi on mogao biti ispitan o okolnostima ubistva dvojice sarajevskih policajaca, njegov advokat Dražen Zubak za N1 je potvrdio da se to nije dogodilo.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu, zakazan je za 20. mart, kada bi trebali biti izneseni i određeni dokazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad