Dodik poručio da se nastavlja blokada

Vijesti 06. mar 202017:07 > 19:06
N1

Potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović pozvao je SNSD da se povuče iz Vijeća ministara BiH ukoliko nije u stanju nositi se s izazovima bez blokada. Podsjetimo, Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o privremenom financiranju, a neće ni do daljenjeg, pitate li čelne ljude SNSD-a. Još od ranije je i poznato kako bi BiH zbog blokada u institucijama mogla ostati bez 140 miliona eura, od kojih je većina namijenjena za projekte koji se tiču direktno poboljšanje života građana.

Posljednje zasjedanje Vijeća ministara BiH, još jednom je pokazalo kako SNSD ne odustaje od blokada. Ministar financija Vjekoslav Bevanda tražio je da se razmatra Odluka o privremenom financiranju, no do toga nije došlo.

“Trebali smo razgovarati o usvajanju Budžeta za 2020. godinu, a ne o odluci o privremenom finasiranju. Moj stav je da, ukoliko bude postojalo dovoljno političke volje, Budžet za 2020. godinu može biti usvojen do kraja ovog mjeseca. Neusvajanje Budžeta ću smatrati svojim ličnim neuspjehom, ali i neuspjehom ovog saziva Savjeta ministara”, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

No, do tog neuspjeha možda i dođe, jer kako kaže prvi čovjek SNSD-a, blokada se nastavlja.

“I naravno da naši predstavnici nastavljaju sa obustavljenjem donošenja odluka po bilo kojem pitanju za rad organa na zajedničkom nivou”, kazao je Milorad Dodik, SNSD.

A da je novac potreban, između ostalog i zbog migrantske krize, potvrđuje već drugi dan zaredom i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić:

“Moramo naći budžet za to i Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo akciju prema domaćim vlastima i Evropskoj komisiji kako bi dobili novac bar za 400 graničnih policajaca”.

Podsjetimo, BiH bi zbog blokada u institucijama mogla ostati bez 140 milijuna eura, od kojih je većina namijenjena za projekte koji se tiču direktno poboljšanja života građana. Riječ je o grantovima za zdravstvo, ekologiju, putnu infrastrukturu.

“Jer ima značajan broj projekata i za Republiku Srpsku i za Federaciju, koji čeka da krene definitivno sa mrtve tačke”, istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ovo je još samo jedan pokazetelj kako SNSD i politički predstavnici iz RS-a uvjetuju i žele pokazati, kako se ništa u ovoj zemlji, ne može uraditi što se njima ne sviđa, stava su u SDA.

“Da nitko ne može da pomisli da donese neku odluku, bez obizra je li ona u skladu s Ustavom ili ne, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, u skladu sa željama većine građana ove zemlje. Eto niko ništa ne smije uraditi, e to je zapravo njihova ambicija. Da potčine institucije BiH institucijama Republike Srpske i da Banjaluka bude centar odlučivanja”, kazao je Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

A posljedice blokada i političke krize osjetit će jedino građani, dok političari svoju plaću redovno primaju, poručuju analitičari.

“Dobivaju platu. Za tu platu moraju da rade u korist i za račun građana. Na ovaj način ne rade ni za račun, ni korist građana. Plate sasvim konforno i vrlo slobodno primaju i naplaćuju sve što im tu pripada, a građani trpe to njihovo neodgovorno ponašanje”, istakao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Takvom ili sličnom ponašanju možda budemo svjedočili već u u srijedu, za kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad