Poslodavci demobilisanim borcima moraju omogućiti više dana godišnjeg odmora

Vijesti 07. mar 202008:06 > 08:08
N1

Uprkos činjenici da se Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica počeo primjenjivati 1. jula prošle godine, mnogi borci nisu upoznati sa pravima koja im nosi ovaj Zakon. Jedno od tih prava je više dana godišnjeg odmora za zaposlene borce.

Naime, svi poslodavci su bili dužni u roku od 90 od dana stupanja na snagu Zakona o demobilisanim borcima u svojim pravilnicima, odnosno statutima, propisati način, uvjete i postupak ostvarivanja prava na više dana godišnjeg odmora.

“Vidite, svi smo mi građani Bosne i Hercegovine dužni smo poštovati sve zakone ove zemlje. Ja pozivam predstavnike firmi, ali i one koji predstavljaju borce, kao i same borce da pročitaju ovaj zakon i izbore se za svoja prava. I naravno, pozivam da se poštuju prava prije svega prednost u zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca i svih drugih boračkih kategorija. Ja mislim da nam je to najvažnije da što prije damo priliku da djeca šehida rade i žive od svog rada”, rekao je u razgovoru za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Više pročitajte na portalu Faktor.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad