"Žene nemaju šta slaviti u Bosni i Hercegovini"

Vijesti 08. mar 202017:41 > 17:47
N1

Danas se u svijetu obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena. U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini danas su upriličeni osmomartovski marševi. Poruka ovogodišnjeg marša je prevencija nasilja i borba za bolji položaj žena u bosanskohercegovačkom društvu.

Ove godine, djevojke i žene na Međunarodni dan žena uputile su apel protiv nasilja nad ženama.

Siluje nas država koja to podržava“, poručile su.

Oko stotinu prisutnih okupilo se oko ideje bolje budućnosti za ženu u bh. društvu. Ni ove godine nisu zadovoljne statusom žena u zemlji.

Nemamo ujednačene porodiljske naknade u svim kantonima, žene su manje plaćene nego muškarci za iste pozicije na kojima rade. Zatim, nemamo jednoroditeljske porodice, nisu još uvijek priznate. Samohrane majke nemaju nikakve beneficije kako bi mogle ravnopravno da rade i djeluju u javnoj sferi“, kazala je Medina Mujić, aktivistkinja Fondacije Cure.

No samo nekoliko metara od onih koje nisu zadovoljne statusom, ulice ispunjene cvijećem, poklonima i osmijehom. Aktivistice kažu – 8. mart nije za slavlje.

Žene nemaju šta slaviti u Bosni i Hercegovini. Svaka treća žena preživljava neki oblik nasilja, brojne žene prekovremeno rade za šta nisu plaćene u trgovinama da bi prodale neke stvari koje se komercijalizuju za ovaj jedan dan. Neke od njih će prekovremeno da rade, njima se posveti samo jedan dan u ovoj godini, a narednim danima im se ne posvećuje pažnja. Brojne žene još uvijek nisu ostvarile uslove ni za besplatne ginekološke preglede u malim zajednicama, brojne se suočavaju sa seksualnim uznemiravanjima“, istakla je Vildana Džekman, aktivistkinja Fondacije Cure.

Žene u Sarajevu su prošetale od trga Bosne i Hercegovine do Spomenika ubijene djece Sarajeva. Kažu da se svakodnevno osjete posljedice patrijarhalnog društva. 

I zato poenta ovog marša je da pokažemo da smo još uvijek vidljive i da se naša prava ne poštuju onoliko koliko bi trebala“, rekla je učesnica marša.

Slične poruke i na Maršu žena u Banjaluci, odakle je poručeno: “Nije me majka rodila da ćutim i nisam se rodila samo da bih rađala”.

Žene su žrtve i obiteljskog nasilja i onog institucionalnog i mobinga na poslu i koliko god da se mi kao aktivistice i aktivisti borimo za nešto, neće se to promijeniti bez podrške institucija“, izjavila je Gordana Katana, novinarka i aktivistkinja.

Ovo je deveti put da se, nezadovoljne položajem, žene okupljanju na Dan žena u Banjaluci. Uz transparente, mirnom šetnjom, pozvale su sve žene, žrtve nasilja da odbace strah i prijave nasilje. Skupovi su organizirani u još nekoliko gradova.

A o nasilju su danas govorile i predstavnice Naše stranke u Sarajevu. Slične poruke kao i na skupovima, a dodaju – na promjenama će se raditi i u javnim institucijama.

Naša stranka je pokrenula inicijativu za donošenje novog zakona o radu na nivou BiH, upravo zbog činjenice da se na sve moguće načine eliminištu svi oblici diskriminacije, mobinga, seksualnog uznemiravanja, da žene dobiju odgovarajuću zaštitu i kao žene, majke, porodilje…“, istakla je Mirjana Marinković – Lepić, Naša stranka.

Žene se između ostalog bore i za veće plate. U skoro svim oblastima, muškarci imaju viša primanja.

Najviša plata žena zaposlenih u ekonomiji i bankarstvu iznosi 1.256 KM; a muškarci za isti rad će primiti 1.483 KM.

U menadžmentu, menadžerice će zaraditi 2.040 KM; a muškarci 2.368.

Veće plate žene imaju najčešće u farmaceutskoj industriji, gdje će žene ne poziciji menadžerice farmaceutskih proizvoda mjesečno zaraditi i do 400 maraka više od muških kolega.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad