Deblokada Uborka: "Sklonili smo se zbog djece ovog grada"

N1

Pred radnicima komunalnih preduzeća, od jutra tone smeća. Na kupljenju otpada rade i mašinski i ručno. Prioritet su, kažu, vrtići, bolnice, škole, no zbog velike količine nagomilanog smeća, taj proces, kako se čini neće biti ni malo lagan, te će potrajati duže od očekivanog, zbog čega se građani obradovani zbog konačnog čišćenja ulica, pozivaju na strpljenje.

“Hvala Bogu, to se davno trebalo pustiti, to se nije smjelo dogoditi nikako”, stav je jedne Mostarke, i ostali građani sličnog mišljenja:

“Hvala Bogu, ništa drugo.”

“Hvala Bogu, konačno.”

Jedan od razloga sporijeg odvoza jeste ograničenost kapaciteta deponije, zbog čega su se stvorile ogromne gužve, te kamioni stoga na Uborku čekaju u prosjeku dva i po sata.

“Mi smo sve digli na noge što se tiče preduzeća, čak smo angažirali i ljude iz uprave. Međutim imamo problem na deponiji gdje nam ljudi čekaju po dva ipo, tri sata”, objasnio je direktor JP Parkovi Dragan Krtalić.

Iako blokada više nije na snazi, mještani i dalje svojim okupljanjem izražavaju nezadovoljstvo.

“Mi smo pustili da se očisti grad, jer ne želimo dopustiti da dođe do zaraze radi nečijeg nerada. Pustili smo da se to očisti, ali bit ćemo ovdje stalno”, rekao je mještanin Uborka Husnija Greljo.

Pogodila nas je jedna izjava, tokom svih ovih dešavanja, pročitali smo u jednom intervjuu izjavu djevojčice koja kaže da je i u njihovoj školi stigao sapun, to je bilo bolno pročitati, tako da smo se odlučili skloniti zbog djece ovog grada”, kazala je mještanka naselja Vrapčići Aiša Mujala.

Omer Hujdur iz Inicijative Jer nas se tiče dodao je:

“Federalni inspektor je ranije utvrdio da ova nelegalna kaseta koja nema okolinsku dozvolu može primati otpad do 3-4 mjeseca, a budući da nema nikakve papire za širenje, ona će sama sebe zatvoriti, a nikakve pripreme za novu kasetu se ne prave.”

A ponovo je prekršen osnovni dogovor i to zbog odlaganja medicinskog otpada, tvrde u Inicijativi, iako je izlaskom na teren Služba za inspekcijske poslove utvrdila da je riječ o otpadu iz staračkog doma koji ne spada u kategoriju medicinskog otpada.

“Primijetili smo jedan kamion s medicinskim otpadom. Odmah smo obavijestili inspekcijske službe i Federalne i općinske, koje su izvršile nadzor tog kamiona”, rekao je Nijaz Hodžić iz Inicijative.

Brojni održani sastanci prethodnih dana s predstavnicima gradskih vlasti nisu urodili plodom, jer njihovi zahtjevi nisu u nadležnosti grada, nego većih instanci, stoga mještani očekuju hitno uključenje kantonalnih i federalnih vlasti, te potpisivanje njihovih zahtjeva u što kraćem roku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad