Bh. ekonomija već osjeća velike posljedice zbog korona virusa

Vijesti 10. mar 202013:26 > 13:28
N1

O uticaju virusa na ekonomiju za N1 je govorio potpredsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Smailbegović.

“Jedan dio privrede, jedan dio grana, već ima posljedice. To su u prvom redu ovi koji se bave turizmom, prevozom, hotelijeri. Međutim, dodatno se usložnjava situacija, u Italiji jer zaista jedan dobar dio firmi vrlo intezivno radi sa Italijom, tu su prije svega pogođeni obuća i tekstil, praktično su ovim presječeni svi robni tokovi”, objasnio je Smailbegović, te naglasio:

“Vjerovatno će veliki broj firmi biti prisiljen da privremeno zatvori fabrike, napravi pauzu dok se situacija ne sredi.”

Uticaj Kine na bh. ekonomiju i privredu nije ništa manje značajan od uticaja Italije, rekao je Smailbegović:

“Uticaj Kine nije beznačajan, jer dosta repromaterijala i poluproizvoda dolazi iz Kine pa se oni dalje obrađuju, vjerujem da će i tu nastati jedan gep u snabdijevanju, prvenstveno mislim na industriju namještaja, jedan dio autoindustrije, ovo zaista postaje sve ozbiljnije i ozbiljnije.”

“Da danas stane ovaj problem s korona virusom, da ga sutra nestane već su štete značajne. Sigurno se pojavljuje gep i pojaviče se u tom lancu sabdijevanja. Naravno što duže bude trajalo to su štete veće i veće i svaka firma je priča za sebe”, dodao je on.

Potpredjsednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je kako je na vezi sa premijerom Vlade Fadilom Novalićem, te da će za sljedeću sjednice Vlade FBiH biti pripremljene potrebne mjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad