Sifet Podžić za N1: NATO prepoznao značaj Programa reformi

Vijesti 10. mar 202018:28 > 18:30
N1

Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine kazao je za N1 da je Jesn Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, izrazio poštovanje i uputio čestitke za obučenost i profesionalizam pripadnika OSBiH koji djeluju unutar NATO pakta. Podžić, koji se zajedno sa Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova nalazi u Briselu, dodao je da su saveznici prepoznali značaj reformskih procesa i napora koje čine institucije BiH.

“Na poziv NATO-a, delegacija BiH na čelu sa ministricom Biserom Turković učestvovala je na sastancima najvišeg nivoa u Briselu. Fokus je bio na intenziviranju saradnje sa NATO-om, te implementaciji Programa reformi. Prilikom sastanka – ministrica Turković se fokusirala na političke aspekte, ja sam bio fokusiran na pitanja iz oblasti odbrane, u kontekstu implementacije i modernizacije OSBiH kao jednog od segmenta”, izjavio je Podžić.

“U izlaganjima su saveznici prepoznali značaj reformskih procesa, napora koje čine institucije, naročito Programa reformi. Ponudili su pomoć i poršku”, rekao je.

Podžić je rekao da su se on i ministrica Turković sastali sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a>

“Želim naglasiti činjenicu da je izrazio poštovanje i uputio česttike za obučenost i profesionalizam OSBiH”, izjavio je.

Podžić je istakao da će u narednom periodu biti naglašena opredjeljenost za pojačan intenzitet saradnje između BiH i NATO saveza.

NATO je zbog korona virusa otkazao veliki broj događaja, kao preventivne mjere. Ipak – održan je sastanak sa delegacijom BiH, što je, prema Podžićevim riječima, dokaz o interesu NATO-a za BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad