Milan Tegeltija u Pressingu: Ne bojim se baš nimalo, radim čestito i pošteno

Vijesti 11. mar 202021:16 > 21:18
N1

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, gostujući u Pressingu na N1 odgovarao je na pitanja vezana za slučajeve Dženan Memić i David Dragičević. On je kazao da ne može komentarisati postupke i slučajeve koji su "živi".

Zašto nije ništa učinjeno da ti slučajevi pređu u nadležnost Tužilaštva BiH?

“Najjednostavniji odgovor je da mi nismo nadležni. Potrebno je mnogo više od toga, ne možemo da prebacimo slučaj tako. VSTV nije ni tužilaštvo, ni sud. U konkretna ova dva predmeta, radi se o živim predmetima. Jedan je u fazi istrage, drugi u fazi suđenja. Dok je tako – mi nemamo pravo da vršimo reviziju i nadgledanje tih predmeta”, poručio je Tegeltija.

Komentarišući imenovanje Dalide Burzić na mjesto sutkinje Suda BiH – rekao je:

“Disciplinski postupak je pravosnažno okončan. To je za mene završena priča. Ne postoji nijedno pravilo, zakonski osnov, da se bilo kojem nosiocu pravosudne funkcije uskrati izbor i imenovanje ako je podignuta disciplinska tužba, a nije utvrđena odgovornost. Utvrđeno je da nema odgovornosti sutkinje Burzić”, izjavio je Tegeltija.

Ukoliko bi se nekada ovi slučajevi ponovo otvorili – da li se boji da bi neko mogao utvrditi odgovornost i VSTV-a i drugih koji su radili na pomenutim slučajevima?

“Ne bojim se baš nimalo. Radim čestito i pošteno u skladu sa svojim nadležnostima”, poručio je Tegeltija.

“Saši Magazinoviću sam rekao – izađi iz sale, oslobodi se poslaničkog imuniteta, uzmi papir, napiši krivičnu prijavu protiv svih za koje misliš da nešto prikrivaju. Ako je kriv – neka ide u zatvor, ako nije – postoji tužba za lažnu optužbu”, rekao je Tegeltija.

Istupe Ifeta Ferageta, advokata porodice Memić, kazao je da je on učesnik u postupku – te da ne može da komentariše.

“Šta god da ima, neka dostavi međunarodnim institucijama. Povodom svih njegovih akata – vjerovatno se vode provjere”, rekao je i dodao da razumije ljude koji su izgubili djecu – ali u ovom momentu ne može da im pomogne.

Sud je u slučaju Memić presudio da nije bilo saobraćajne nesreće.

“Presuda nije pravosnažna. Dok ne bude – nema intervencije od bilo koga. Jedini koji se može petljati je UDT”, kazao je Tegeltija.

On je rekao da se nije miješao niti u jedan predmet, čak ni u predmet Nermin Alešević – koji se spominje u aferi “Potkivanje”. U svim tim predmetima, ističe Tegeltija, jedino što može da uradi jeste da ih usmjeri na nadležnu instituciju.

“Kada sam Memića primio, dao sam mu zakon i rekao – nađite mi ijednu stvar koju VSTV može da uradi – uradit ćemo je”, kazao je.

Što se tiče Mladena Furtule, Ivane Petković, kao i Dalide Burzić – Tegeltija je kazao da su konkurisali za funkcije, te da zakonski nije bilo razloga da ne budu izrabrani.

“Dobri su im rezultati na konkursu. Zašto bi bili diskreditovani. Nemojte prozivati ljude koji su dio sudijskog sistema, a za koje ne postoji nikakva odluka da su učinili išta protuzakonito. Tvrdnja je uredu, ali mora biti ispitana. Ispitivanje mora biti zakonski”, poručio je.

Ponovio je kako ne može komentarisati predmete koji su u istrazi, te da je učinio što je mogao, a to je da razgovara sa predstavnicima tužilaštva i da ih pita da li ikako može pomoći.

Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti, kazao je kako je jedino građanskim protestom moguće promijeniti stanje u pravosuđu. Tegeltija je odgovorio:

“Političar, ministar sigurnosti, poziva građane na proteste. To pokazuje da poprilično neozbiljno shvata funkciju ministra sigurnosti”.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad