Pet novih slučajeva korona virusa u BiH

Vijesti 13. mar 202017:10 > 17:12
Podijeli:
Izvor: AFP/Rob Engalaar

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj danas u 11:45 sati, laboratorijskom analizom uzoraka u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još pet osoba u Republici Srpskoj - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

“Riječ je o ženskim osobama mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa ranije potvrđenim slučajem, koji je imao bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus korona u Hrvatskoj. Oni se osjećaju dobro, dvije osobe su u izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a tri osobe su u kućnoj izolaciji. LJekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje“, saopšteno je. 

Dakle, danas 13.03.2020. godine potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraženih novim virusom korona.

“Trenutno je novim virusom korona zaraženo 15 osoba u Republici Srpskoj. Četiri osobe kod kojih je potvrđen novi virus korona se nalaze u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, dok je 11 osoba u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen”, poručuju iz ovog Ministarstva.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 571 osoba u RS, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom (SARS-CoV-2) , a nadzor je završen kod 147 osobe.

U BiH ukupno 18 osoba je zaraženo korona virusom. 

“Još jednom podsjećamo građane, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, da poštuju mjere koje im preporuči nadležni ljekar. Članovi koji žive u istom domaćinstvu sa osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji. Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije (kuhinja, kupatilo) i izbjegavati dijeljenje predmeta iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu)”, poručili su iz nadležnog ministarstva u RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad