Epidemiolog: Nema suštinske razlike između korona i virusa sezonske gripe

Vijesti 14. mar 202017:52 > 17:56
Fena/Šukrija Zvizdić

Virusolog i epidemiolog profesor Šukrija Zvizdić smatra da su i koronavirus i virus influence - virus koji uzrokuje sezonsku gripu, za imunološki nekompetentne osobe opasni te da u tim slučajevima nema razlike.

“Kada je imunološki organizam istrošeniji, kao kod starijih osoba ili bolesnika, gdje se imunitet borio protiv drugih stanja, tek onda dolazi do težeg oboljenja”, kazao je Zvizdić u razgovoru za Fenu.

Pojasnio je da su do 2002. godine, kada su se pojavili sars i mesr, koronavirusi bili najbezazlenija skupina virusa koji su uzrokovali infekcije respiratornog sistema, te da su do tada težu kliničku sliku uzrokovali i influenca, pa i herpes virusi.

Međutim, pojavom sarsa, naglasio je, koronavirus je postao nepoznat i patogen, te da sada uzrokuje tešku klinički sliku, jer organizam ne poznaje nove viruse.

Na osnovu podataka iz posljednjih nekoliko mjeseci, Zvizdić tvrdi da je klinička slika zaražene osobe od koronavirusa u 80 posto slučajeva blaga, da 15 posto zahtijeva određenu intervenciju, a da samo pet posto slučajeva zahtijeva hospitalizaciju.

“Pacijent kad umre, njemu je svejedno da li ga je inficirao virus influence ili ga je udarilo auto, ili ga je inficirao koronavirus. Trenutna licitacija smrću od koronavirusa koja je danas uzela maha, posmatra se drugačije u medicini, jer medicina nije matematika ili statistika, i za svakog se pacijenta bori do kraja”, poručio je profesor Zvizdić.

Ljudski organizam ne poznaje koronavirus te nema nikakvo iskustvo s tim virusom, ali, kaže Zvizdić, s gripom ima iskustvo još od prahistorije te da je do sada zabilježena 31 pandemija i epidemija. Svake godine od nekog virusa umre 200 do 300 hiljada osoba.

“Naš organizam nikada nije bio u kontaktu sa koronavirusom, nikada nije razvijao imunološki sistem i kad nema antitijela, lako inficira stanicu i uzrokuje blaže ili teže oblike bolesti, zavisno od spremnosti organizma da se s virusom bori”, pojasnio je profesor Zvizdić.

Smatra da suštinski, nema razlike između koronavirisa i virusa influence, koji uzrokuje sezonsku gripu, kada je u pitanju upala pluća.

Zvizdić je naglasio da se morfološki, svi virusi razlikuju te da nema nikakve sličnosti između virusa influence ili koronavirusa.

Kazao je da su koronavirusi veličine do 220 nanometara, a da je nanometar milioniti dio milimetra, da imaju jednolančanu nesegmentiranu ribonukleinsku kiselinu (RNK) te da oko sebe imaju proteinsku ovojnicu i lipoproteinsku ovojnicu sa najmanje četiri vrste antigenskih nastavaka. Naglasio je da uzrokuju akutne, ne hronične bolesti te da mogu opstati samo u živoj stanici.

Zvizdić ističe da se koronavirus umnožava, te da od jedne stanice virusa nastane od 7.000 do 10.000 novih virusnih čestica, ali da su mnoge od njih defektne i ne mogu se nastaviti umnožavati dalje.

Govoreći o zaštiti organizma od koronavirusa, Zvizdić kaže da se osoba od tog virusa ne može zaštiti hirurškom maskom.

“Maske nikoga ne štite od infekcije, već je osoba nosi da ne bi zarazila druge”, istakao je profesor Zvizdić te dodao da je masku, nakon što se ovlaži, potrebno baciti u kantu za smeće, jer više nije efikasna.

Poredeći koronavirus sa ostalim, Zvizdić je kazao da je influenca virus dosta manji, do 120 nanometara, da ima RNK kao genetski materijal, ali da je segmentirana iz osam segmenata.

“Influensa se zato može javiti stalno, uzrokujući epidemije, zbog svog antigenskog ustrojstva uzrokuje gripu i zbog toga se svake godine javlja gripa”, pojasnio je profesor Zvizdić.

Na kraju razgovora za Fenu, Zvizdić je naglasio da se osoba mora pridržavati svih mjera kako bi se efikasno zaštitila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad