Ugostiteljski objekti u SBK radit će do 18 sati

Vijesti 17. mar 202011:43 > 11:46
N1

Rad ugostiteljskih objekata u Srednjobosanskom kantonu (SBK) bit će ograničen do 18 sati, izjavio je ministar zdravstva Anto Matić, nakon vanredne sjednice Vlade SBK.

“Pratimo naredbu federalnog Kriznog stožera i mjere drugih županija, a osobito Zeničko-dobojske u kojoj su također uvedene mjere restrikcije rada ugostiteljskih objekata, jer ne želimo da nam se ljudi iz te županije prelijevaju u večernjim satima”, kazao je Matić novinarima.

Istaknuo je da će novi režim rada ugostiteljskih objekata najvjerovatnije stupiti na snagu već danas.

Matić je novinarima kazao da u SBK trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, dok se u samoizolaciji, prema zadnjim informacijama, nalazi oko 300 ljudi.

Kako je kazao, Civilna zaštita u općinama angažirana je za pronalazak smještaja za ljude kojima je uručeno rješenje o samoizolaciji.

Premijer Tahir Lendo uputio je poziv građanima da postupaju odgovorno i da poštuju donesene mjere s ciljem očuvanja zdravlja.

“Federacija BiH proglasila je stanje nesreće i shodno tome postupamo. Ranije smo donijeli mjeru da djeca prestanu ići u školu, a jučer su se mogli vidjeti pune kafići djece. Apeliramo i na roditelje i na djecu da poštuju propisane mjere i da se ne kreću u većim grupama”, kazao je Lendo.

Krizni štab SBK prethodnih dana je, među ostalim, donio odluku o obustavi nastave u školama i na fakultetima, te obustavu rada vrtića, kako i zabranu održavanja javnih skupova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad