Vreća sa pijeskom pala i ugušila radnika u Glamoču

Vijesti 12. maj 201515:05 > 15:09
morgueFile

Tokom izvođenja građevinskih radova u Ulici Miluna Garića u Glamoču u ponedjeljak je smrtno stradao 62-godišnji N.K. iz mjesta Odžak kod Glamoča.

Kako je kazao glasnogovornik kantonalnog MUP-a Ivica Vrdoljak, uviđajem je utvrđeno kako je do nesreće došlo nakon što je veća vreća pijeska težine od 800 do 1.000 kilograma pala na radnika inicijala N.K.  

“Nastradali radnik je najvjerovatnije izvodio radove potkopavanja na tom dijelu gdje se nalazila i vreća s pijeskom nakon čega se ista uslijed tih radova obrušila na njega te ga usmrtila”, kazao je Vrdoljak.  

Dodao je kako obrušavanje vreće pijeska na stradalog N.K ostali radnici nisu vidjeli i tek protokom nekoliko minuta opaženo je da ga nema nakon čega su krenuli u otkopavanje mjesta gdje se prethodno nalazio.  

Stradali N.K. je prevezen je u Dom zdravlja u Glamoču, gdje već tada nije bilo nikakve pomoći za njega nego je samo od liječnika potvrđena smrt.  

Povodom nesretnog slučaja, naložena je obdukcija koja je obavljena danas u prostorijama Kantonalne bolnice u Livnu, a prema riječima dežurne tužiteljice Kantonalnog tužilaštvima u Livnu Snježane Kukrić, ljekar obducent je potvrdio uzrok smrti u vidu ugušenje zbog pritiska na grudni koš.  

Od glasnogovornika kantonalnog MUP- doznaje se kako se trenutno istražuje u kojem je radnom pravnom svojstvu nastradali bio i obavljao radove odnosno za koju kompaniju i je li uopće bio evidentiran kao zaposlenik. Na tome radi i kantonalna inspekcija.