Solak: Danas donosimo novi set mjera u FBiH, rigorozne kazna za nepoštivanje

Vijesti 18. mar 202009:05 > 09:15
N1

Federalni štab civilne zaštite nastavlja danas zasjedati, a prema riječima direktora Fahrudina Solaka bit će donesen novi set mjera koje će uključiti i mjere za javni prijevoz. Apelovao je na sve građane da poštuju propisane mjere kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze korona virusom.

“Sinoć smo donijeli prvi set mjera koje se tiču stavljanje na raspolaganje svih jedinica i uprava, ponašanja i rada sanitarnih inspektora te zabrane rada određenih djelatnosti poput ugostiteljskih i uslužih objekata te kulturnih i zabavnih institucija. Ne možemo eliminirati rizik, ovo je samo smanjenje rizika. Svi ugostiteljski objekti koji mogu raditi dostavu će raditi uz primjenu higijensko-epidemioloških mjera. Izuzete su i javne kuhinje, a propisano je kako postupati u supermarketima, šalter salama itd. Mislim da će mjere dati rezultate, stanovništvo je smanjilo socijalne aktivnosti”, rekao je Solak.

Podsjetio je kako su propisane sankcije i rigozorne kazne za one koji ne budu poštivali mjere. Prema Zakonu o zaštiti ljudi od zaraznih bolesti propisuje se i kazna zatvora u trajanju od godinu dana. Istakao je kako je slučaj u Mostaru pokazao da su nažalost takve sankcije potrebne.

“Policijski službenici i inspekcije će se dodatno angažovati. Zdravstveni radnici su poduzeli sve mjere da do toga ne dođe, oni rade na fer i korektnom odnosu s pacijentom, a pacijenti koji dođu u bolnicu i ne kažu svoju historiju kontakata i putovanja stvaraju problem”, rekao je Solak.

Dodao je da je sada najveći fokus na zdravstvenim radnicima i nabavci opreme koje nema. Naglasio je kako se od BiH ne može napraviti karantin te da je to zadnja stvar.

BiH reagovala na vrijeme

Epidemiolog Mahdi Brčaninović iz Kantonalne bolnice Zenica kazao je kako smatra da je BiH reagovala na vrijeme i na punom većem nivou od zemalja iz okruženja. Istakao je kako se slaže s donesenim mjerama jer se odnose na smanjenje kontakata.

“Virus se prenosi kapljicama koje zaražena osoba ispušta, a pored toga one padaju i na površinu pa je zato potrebno da se ova distanca između osoba poveća i da ona iznosi šest stopa. Mjera prevencije je da se stalno vrši higijena ruku koja treba biti pojačana. Kada god možete perite ruke vodom i sapunom ,a tek kada ne možete ondautraljavati sredstva na bazi alkohola. Obuhvatiti sva područja šake i ruku, pogotovo vrhove prstiju i noktiju”, rekao je Brčaninović.

Apelovao je na građane da poštuju mjere istaknuvši da, ukoliko ugrozimo zdravstveno osoblje i pacijente koji su u bolnici, sistem pada i gotovi smo.

Građanima koji imaju simptome korona virusa poručili su da ne idu u zdravstvene ustanove već da putem telefona kontkatiraju epidemiologe, a Solak je podsjetio kako je na raspolaganju i brok FUCZ-a 121 koji će biti aktivan 0-24 h.

U KS oko 700 osoba u samoizolaciji

Portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić osudio je neodgovorne pojedince koji su zbog nepoštivanja mjera ugrozili druge građane te naveo kako policijski službenici MUP-a KS neprekidno poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti i kontrolišu osobe kojima su sanitarni inspektori izdali rješenja o izolaciji. Na području KS za sada je oko 700 osoba u samoizolaciji.

“Tokom jučerašnjeg dana policijski komesar je naložio pravljenje nalize kako bi se vidjelo koji broj službenika nam je potreban u ovoj situaciji i najvjerovatnije će slijediti odluka o prekidu godišnjih odmora kako bismo ispunili sve obaveze”, rekao je Hadžiabdić.

Kada su u pitanju migranti, Hadžiabdić je rekao kako su uputili prijedlog Kriznom štabu KS o uklanjanju migranata s ulica i smještnju u imigracione centre.

“Moramo probuditi svijest građana da je ovo situacija u kojoj je potrebno da svako od nas lično da doprinos kako bi je što prije prevazišli i imali što manje posljedica, a da ne zaustavimo život u potpunosti”, rekao je Hadžiabdić.

Građanima KS je poručio kako se mogu osloniti na policijske službenika i zamolio građane da im pomognu u ovoj vanrednoj situaciji tako što će poštivati mjere, zaštiti sebe, ali i ljude oko sebe. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad