Liječnica Nela Sršen iz Italije: Ne možemo predvidjeti tok virusa, brojke rastu

Vijesti 18. mar 202020:11 > 20:11
N1

"Ovaj rast se trebao usporiti, ali i dalje raste. Rekli su da bi najkasnije do kraja četvrtog mjeseca trebalo usporiti. Puno toga se reklo, puno toga se kaže svaki dan. Nažalost, hranimo se od brojki i to utječe negativno na sve nas. Koncentrisalo smo se na brojke umjesto na nešto drugo", kazala je u večerašnjem Pressingu liječnica Nela Sršen koja radi u Padovi, u Italiji.

“Ovo je surealno kao u Orvelovoj priči. Pokušamo u bolnici biti što mirniji i ponašati se prema pacijentima na miran način. Cijelo stanje psihoze je dobilo potporu kada smo vidjeli brojke koje eksponencijalno rastu”, kazala je liječnica na početku emisije i nastavila:

“15 kolega su hospitalizirani, troje tubirani i u kritičnom stanju. Kada radite ovaj posao ne mislite da se vama može dogoditi jer imate zaštitu. To su liječnici sa drugih odjela i mi hirurzi i svaki dan čujemo da je neko novi od kolega pozitivan ili tubiran, ali tu ste i radite, morate ići dalje”.

Do kada će broj rasti?

Ovaj rast se trebao usporiti, ali i dalje raste. Rekli su da bi najkasnije do kraja četvrtog mjeseca trebalo usporiti. Puno toga se reklo, puno toga se kaže svaki dan. Nažalost, hranimo se od brojki i to utječe negativno na sve nas. Koncentrisali smo se na brojke umjesto na nešto drugo“.

Kazala je da ispočetka nje ozbiljno shvaćena situacija.

Na početku se govorilo kao o varijanti gripe, ali nije, to je virus. Nije se uzimalo previše ozbilno. Italija na početku nije dijagnosticirala dva pacijenta sa upalom pluća koja je bila otporna na sve terapije. Vlada također nije htjela da reaguje i izolira sve one koji su se vraćali iz Kine sa slavlja kineske nove godine. Nisu ih htjeli uzurpirati, radi diskriminacije. Italija je tri tjedna ostavila vrata otvorena“.

O reakciji nadležnih u Hrvatskoj, kaže, iako ponašanje virusa nije još shvaćeno nadležni su dobro reagovali.

Virus je dio globalizacije, dio nas. Hrvatska se odlično pripremila, iako nisu imali pacijente, pripremili su se i bili u pripremi na granicama. Ne možemo predvidjeti tok virusa, u Hrvatskoj je bilo malo slučajeva, simptomi su bili ne toliko kritični. Izolirali su sve potencijalne osobe koje bi mogle biti nositelji zaraze. Nažalost, ponašanje virusa još nismo shvatili“, kaže liječnica Sršen.

Do kada će trajati?

“Niko nije Svevišnji, ovo je novo iskustvo za svih. Možemo se ugledati na iskustvo iz Kine, došle su kolege iz Kine ali to je nešto što se ne može aplicirati na Evropu. Niko od nas ne zna koliko će trajati, ali zato je važno da svaka država ima svoje ljude da drugi ne budu pseudoznalci, epidemolozi. Narodu je potrebna stabilnost, treba se osjetiti siguran. Uzmimo 14 dana karantena, učinimo to svi zajedno”.

Jedini način da se doprinese je ostanak kući i slušanje uputa, kazala je.

“Puno smo krivih poruka prenijeli, posebno mladima. Neću ulazitit u teorije zavjere, ali ovo je pitanje globalizacije, cijelog svijeta. Jedino što možemo uraditi da pomognemo je da slušamo upute Kriznih stožera i tako možemo pomoći”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad